SDH Říčany

28. 2. 2021

Milí příznivci našeho sboru a čtenáři našich příspěvků,

zimní dny jsou již na ústupu a za pár týdnů nás čeká kalendářní začátek jara. Jarní období je v mnohém spojeno s přípravou zahrad, buďte tedy obezřetní, zejména při práci s motorovou pilou či jinými nástroji.

Vrátím se ještě na začátek února, kdy celou republiku zasypal sníh a nevyhnulo se to ani našim Říčanům. Pro děti nastaly úžasné radovánky, protože z kopečků, o kterých v létě říkáme „nechoď tam, ať nespadneš“ se staly kopečky „pojď se ještě sklouznout“.  Řidičům to naopak přineslo nemalé komplikace a radost neměli ani chodci, protože příval sněhu byl natolik velký, že z chodníků a zastávek se stávalo kluziště, a to celkem nebezpečné. Proto jsme byli požádáni, abychom pomohli s odklízením sněhu na chodnících a zastávkách. Velkou pomocí pro nás byl smykový nakladač a dvě sněžné frézy, se kterými šlo vše snáz. Samozřejmě jsme se neobešli i bez ručního nářadí, zejména lopat. Míst, která bylo potřeba uklidit, bylo požehnaně, proto jsme pomáhali od ranních 9 hodin do odpoledních 16:00. Byl to jeden z mála náročných výjezdů, kde jsme se pořádně zapotili, ale tak jako vždy pro dobrou věc. Tímto moc děkuji všem, co se na úklidu podíleli.

Tak jako v předchozích měsících bych vám rád představil našeho kolegu, kamaráda a bratra v jedné osobě a to Pavla Kačírka neboli Páju. V naší jednotce je již 11. rokem a za tuto dobu si zvládl udělat několik kvalifikací. V jednotce tak zastává funkci hasiče, strojníka nebo velitele družstva. Poslední dobou, když máme výjezd, dělá spíše strojníka, protože je mu to nejbližší a baví ho to nejvíce. Jsou chvíle, kdy si vybrat nejde a proto i jako hasič se oblékne, nasadí dýchací techniku, vybaví se vším potřebným a jde tam, odkud ostatní utíkají. Za dobu co je v jednotce má za sebou již nespočet výjezdů, které by stály za zmínku. Nejvíce ze všech se mu vryly pod kůži dva, výjezd do aquaparku v Čestlicích a požár truhlárny v Mukařově. Naše technika za poslední dekádu prošla velkou obměnou, ale Pája nejvíce vzpomíná na Tatru 148, se kterou jezdil nejraději a nejdéle z celé naší techniky, i té bývalé. Pája mimo jiné prezentuje náš sbor i na tzv. TFA soutěžích (TFA je zkratkou z anglických slov Toughest Firefighter Alive). S tímhle typem soutěží začal ve svých 33 letech a soutěží dodnes a stává se tak jedním z nejstarších soutěžících. V našem sboru mimo jiné zastával funkci starosty sboru a dnes je náměstkem starosty.  Jsme velmi rádi, že máme Páju ve sboru pro jeho všestrannost a obětavost.

Na závěr přeji krásné a poklidné dny

David Pojezný, jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena