SDH Říčany

4. 4. 2021

Vážení čtenáři příspěvků říčanského hasičstva,

první kvartál roku 2021 máme již za sebou. Čas letí a jaro, které již máme na dohled, je symbolem nových začátků. Je také oblíbeným obdobím mnohých z nás, jelikož začínáme pracovat na svých zahradách. Bohužel je také obdobím nárůstu počtu požárů kvůli nebezpečnému vypalování suchých porostů a zakládání ohňů. Ne všichni si uvědomují rizika spojená s touto aktivitou a neblahými následky. Stačí jen neopatrnost, trocha nepozornosti nebo panika. Vypalování porostů je podle zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o požární ochraně) striktně zakázáno. V případě porušení tohoto zákazu hrozí dle zákona o požární ochraně občanům pokuta až ve výši 25 000 Kč, firmám může být udělena sankce až do výše 500 000 Kč. Pálení odpadů na volném prostranství navíc není jediný způsob, jak se zbavit biologického odpadu. Ten je možné také zkompostovat, odložit ve speciálních kontejnerech nebo sběrném dvoře našeho města (sběrný dvůr má město Říčany v areálu Na Fabiáně u Mlýnského rybníka).

Přestože byl začátek roku pro výjezdovou jednotku poměrně klidný. Od druhé poloviny února jsme byli na čtyřech zásazích. Dne 22. 2. okolo 21 hodiny operační středisko pořádalo o dvě naše cisterny k požáru kůlny ve Světicích. O dva dny později tedy 24. 2. jsme v odpoledních hodinách zasahovali u požáru skleníku v Říčanech v ulici Voděradská. A za další dva dny
26. 2. nás bylo zapotřebí v Nupakách při rozsáhlém požáru rodinného domu, kde kluci zasahovali v dýchací technice. 18. 3. nás čekal neobvyklý výjezd,
a to k podezřelému kufru před Českou spořitelnou na Masarykově náměstí v Říčanech, odkud jsme ale byli operačním střediskem odvoláni před příjezdem na místo události.

Konec dubna máme všichni spojený s pálením čarodějnic, a i když situace nejspíš nedovolí tradiční akce třeba jako na Marvánku nebo u skautské klubovny, věříme, že si v soukromí opečete třeba buřta. Pokud plánujete nějaké to pálení, je vždy lepší svůj záměr nahlásit na https://paleni.izscr.cz/. Stránka slouží jen pro nahlášení, nikoliv pro schválení.

S přáním krásných Velikonoc

David Pojezný, jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena