SDH Říčany

29. 8. 2021

Vážení příznivci našeho sboru,

 

letní prázdniny dětem již skončily a my se opět vracíme se svými pravidelnými příspěvky. Ještě před samotnými prázdninami jsme se s mládeží potkali a společně jsme si užili rozlučku se sezónou 2020/2021. V této sezóně jsme se sice nesetkali mnohokrát, ale o to víc jsme si každý trénink a soutěž užili. V minulém příspěvku jsem zmínil náš úspěch na krajské soutěži ve Vlašimi. Byl to jen jakýsi odrazový můstek toho, co nás vše čeká. Dne 19. 6. nás Vít Nechvátal prezentoval na krajském kole dorostu v Českém Brodu.  Víťa podal neskutečný výkon a umístil se senzačním 1. místě, a to ho posunulo přímo na Mistrovství České republiky v Zábřehu.  Jelikož je Víťa velký bojovník a skvělý sportovec, tak v běhu na 100 m s překážkami vybojoval úžasné 4. místo. Konkurence byla veliká a my jsme na Víťu neskutečně hrdí. Díky!

Dorostenci Víťa a Michal obětovali část svých prázdnin a jeli do Mladých Svatoňovic na Letní školu instruktorů. Jedná se o čtrnáctidenní vzdělávací program SH ČMS, který je určen pro ty, kdo mají zájem o práci s mládeží.  V prvních dnech je čekaly seznamovací hry i první přednášky na učebně. Odpolední program je zpravidla koncipován do praktických seminářů plných sportovních i logických her, praktické výuky a představování tipů na hry v kolektivech mladých hasičů. 

Prázdniny jsou časem pro příměstské tábory a my jsme tak mohli strávit tři pondělní odpoledne s malými sportovci. Čekala je ukázka naší techniky s vysvětlením všeho, co je zajímalo. Proběhla i ukázka toho, jak rychle se hasič oblékne z domácího ustrojení do hasičského obleku i s helmou a jak musí být správně ustrojen a vybaven. Na závěr si všichni uhasili svůj „domeček“, který je u dětí velmi oblíbený a mnohdy vyzkouší svoji udatnost i dospělí. Náš domeček jste i mohli vidět na dětském dni, kde si ho děti mohly uhasit a za svůj výkon tak dostat razítko.

I přesto, že o prázdninách lidé tráví volný čas na dovolených, tak naše jednotka byla stále připravena kdykoliv pomoct. Ačkoliv během tohoto léta nebylo tolik lesních a polních požárů jako v letech předchozích, výjezdů jsme i přesto měli mnoho.  Dne 19. 6. jsme v nočních hodinách jeli na ohlášený požár lokomotivy. Ještě při cestě k místu události jsme byli odvolání na jinou událost, a to požár trávy. Dále jsem 22. 6. v ranních hodinách jeli k požáru odstaveného karavanu, kde jsme zasahovali v dýchací technice. Tentýž den v nočních hodinách jsme jeli na ohlášený zápach kouře v panelovém domě. 29. 6. v nočních hodinách jsme odstraňovali několik stromů. 30. 6. jsme zasahovali společně s HZS a ZZS a asistovali jsme při transportu pacienta do vozidla ZZS. 8. 7. jsme v důsledku silného deště vyjeli na pomoc, celkem na dvou místech jsme čerpali vodu z dešťových šachet. 9. 7. jsme v brzkých ranních hodinách opět na stejném místě zásah zopakovali. Po cestě zpět na základnu jsme odstranili strom, který zasahoval do vozovky. Ještě ten samý den v dopoledních hodinách jsme vyjeli k ohlášenému zatopenému sklepu, ale byli jsme odvolání zpět na základnu. 13. 7. se přes Říčany přehnala bouřka, která nás ve večerních hodinách zaměstnala hned několikrát. Jednalo se o výjezdy spojené s likvidací spadlých stromů, které již ležely na komunikaci či ohrožovaly provoz. 16. 7. jsme asistovali u transportu pacienta. 18. 7. jsme zasahovali dvakrát a na obou výjezdech jsme čerpali vodu ze zatopených prostor domů. Celkem časté je také držení zálohy za kolegy z HZS. Dne 7. 8. jsme jeli na ohlášený kouř z místa, kde je RD. Po příjezdu na místo události jsme se po rozhodnutí velitelem zásahu vrátili zpět na základnu. Po dobu prázdnin se naše jednotka nenudila.

Na závěr bych Vás ještě jednou rád pozval na soutěž v TFA, která se bude konat v Říčanech 16. 10. 2021 na zadním Rugby hřišti. Všichni jste srdečně zváni. Nakonec bych všem chtěl popřát klidný a pohodný zbytek léta.

                                                                                                        David Pojezný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena