SDH Říčany

28. 11. 2021

Milí čtenáři a příznivci našeho sboru,

máme před sebou poslední měsíc tohoto roku a s ním spojené příjemné vánoční svátky a oslavy Nového roku. Buďte obezřetní, a to jak s pálením svíček při navození té správné vánoční atmosféry, tak i s pyrotechnikou, která je spojená s oslavami příchodu nového roku. Velmi rádi se s vámi budeme potkávat, ale určitě nás nechcete vidět u sebe doma s modrými majáky.

Příležitostí k setkání je mnoho, jedna z nedávných byla při oslavách 50 let HZS v Říčanech. Mohli jste nás zde vidět s naším tzv. týlovým kontejnerem, který byl připraven pro organizátory oslav, a mohli jste si prohlédnout i naši Scanii CAS 30. Gratulujeme našim kolegům ke krásnému jubileu a přejeme šťastné návraty ze zásahů. Když už jsme u těch oslav, tak my se taktéž připravujeme na velké oslavy, a to na 150 let existence našeho sboru. Již za dva roky to spolu oslavíme, další detaily budeme průběžně zveřejňovat a už nyní se velmi těšíme. Další možnost, kdy nás můžete potkat, bude jarmark s Čertovským rejem 4. 12., dále pak České Vánoce na Masarykově náměstí 23. 12. Nebudeme chybět ani na adventních nedělích, kde vás velmi rádi uvidíme.

Abychom pouze neslavili, tak jsme měli i několik výjezdů k mimořádné události. Mnoho z nich bylo způsobeno silným větrem, který se Říčanům nevyhnul a my jsme tak měli plné ruce práce. Dne 21. 10. jsme tedy jeli k mnoha popadaným stromům nebo tam, kde nahnutý strom mohl někoho ohrozit. V jednom případě jsme si pomohli navijákem, který je součástí naší Scanie. Naviják nám slouží především při různých technických zásazích. Jeho výhody spočívají především v jeho síle a tom, že ho máme okamžitě k dispozici. Jsou tedy situace, kdy není nutné volat další vozidlo a jsme tak více soběstační.  Dále jsme vyjeli 24. 10. k čerpání vody a 25. 10. v dopoledních hodinách k nahlášenému požáru osobního automobilu. Zasahovali jsme 28. 10. u požáru plastového kontejneru, 5. 11. u odstaveného vozidla na dálnici D1, ze kterého unikaly provozní kapaliny, ale před příjezdem na místo události jsme byli odvolání zpět na zbrojnici.

Naše mládež je také stále aktivní, i když další soutěže je teprve čekají. Ti nejmladší se připravují na soutěže a trénují uzlování v tělocvičně ZŠ Bezručova, kde budou po celou zimu a jakmile nastane teplé počasí, vrátí se opět ven. Starší jsou již otrkaní, mají mnoho za sebou a ti trénují po celý rok venku anebo v naší garáži ve zbrojnici. Připravují se především na soutěže v požárním útoku, běhu s překážkami a určitě i hru Plamen. Starší žáci navíc začali pravidelně trénovat na soutěž TFA pod vedením dospělých, kteří také na TFA trénují, a jezdí pravidelně ve středu k našim kolegům z SDH Praha – Satalice procvičovat fyzičku. Své nasbírané dovednosti jezdí ověřit na soutěže v rámci TFA ligy, do které patřil i závod v Říčanech.  Jejich nadšení pro tento sport je natolik silné, že mladí jeli 17. 11. na soutěž do Ostravy. Ačkoliv na stupně vítězů zatím nedosáhli, děkuji jim za reprezentaci našeho sboru a věřím, že se velmi brzy umístí „na bedně“. Všichni jim držíme palce do dalších soutěží.

Na závěr bych vám všem chtěl poděkovat za přízeň v roce 2021. Přeji vám krásné prožití svátků vánočních a úspěšný začátek nového roku, pevné zdraví a šťastný návrat z cest.

 

David Pojezný (jednatel SDH Říčany)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena