SDH Říčany

27. 2. 2022

Milí příznivci našeho sboru, 

začalo nám meteorologické jaro, a ačkoliv letošní zima byla spíše mírná, tak mnozí jaro netrpělivě vyhlíželi, aby mohli na své zahradě či zahrádce začít pracovat. Ti, co v zálibě nemají zahrádkaření, určitě vyhlíželi teplejší počasí a ti, kdo milují sníh, mají stále možnost zavítat na naše hory, kde je sněhu dostatek. To koneckonců můžeme sami potvrdit, protože jak jsem v minulém čísle zmínil, máme za sebou soustředění v Benecku, kde jsme prověřovali svoji fyzickou udatnost a věnovali se taktéž odpočinku a relaxování s dětmi. Nesmělo chybět lyžování, snowboard, sáňky, ale i samotné bobování. Sněhu bylo tolik, že stavba iglú pro děti byla samozřejmostí a na samotné stavbě se podílely i děti. Byli jsme se ohřát v nedalekém bazénu a navštívili mimo jiné i výrobnu hraček, která zaujala děti i dospělé. Měli jsme možnost vidět výjezd našich kolegů z Benecka a ačkoliv u nás vše již ohlašuje SMS nebo aplikace FIREPORT, tak jsou stále místa, jako zde, kde se navíc rozezní siréna a o samotném výjezdu vědí všichni, co jsou v doslechu.  Jak se ale pozná výstraha před nebezpečím od výjezdu? Požární poplach je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu 60 sekund. U elektronické sirény napodobuje zvuk trubky: „HÓ-ŘÍ, HÓ-ŘÍ“. Všeobecná výstraha se vyhlašuje kolísavým tónem sirény po dobu 140 s. Kolísavý tón může zaznít 3× po sobě v tříminutových intervalech. U elektronických sirén, místních rozhlasů a mobilních sirén po zaznění všeobecné výstrahy následuje tísňová informace o charakteru ohrožení. 

Po návratu ze soustředění jsme hned 30. 1. drželi zálohu na vlastní zbrojnici a 5. 2. jsme měli vyjet k požáru sazí v komíně, ale ještě před samotným výjezdem jsme byli odvoláni, protože naše pomoc již nebyla potřeba.  

Naše jednotka se skládá z 22 členů a rád bych vám nyní představil dalšího z nich. Je jím Jakub Kratochvíl, kterému často říkáme „Čahoun“ - jeho přezdívka vznikla díky jeho výšce 205 cm. Jakubovi je 32 let a u sboru je již 22. rokem. V jednotce zastává funkci hasiče a má za sebou mnoho školení a odborností. Jeho předností je práce s motorovou pilou, která mu, jak se říká, přirostla k srdci. Navíc mu nedělají problém výšky nad volnou hloubkou, tak se ve volném čase věnuje rizikovému kácení stromů. Mimo to se stará o pily v rámci jednotky a pokud je potřeba, tak velmi rád poradí, pořádá pro nás cvičná kácení, abychom správné techniky nezapomněli.   Má za sebou nespočet výjezdů a prošel snad vším, co nás na výjezdech může potkat, ale dva výjezdy se mu přece jen vryly do paměti nejvíce - požár truhlárny v Mukařově, tehdy mu bylo teprve 19 let, a požár opuštěného domu v Říčanech, kde se podílel na hašení i následném likvidovaní škod a rozebíraní střechy. Jako člen sboru se účastní mnoha soutěží týmových, jako je MMD či Letňanský železňák, i individuálních, např. TFA. V týmu i sám za sebe slaví nespočet úspěchů a přestože bylo mnoho závodů a soutěží kvůli COVID-19 zrušeno, trénuje, pokud je zrovna čas.  

Trénovat musí naši mladší na soutěže, které je brzy čekají, ale i ti starší, protože od dubna začínají první závody v TFA a mnoho dalších soutěží a závodů. Již se nemůžeme dočkat teplejšího počasí, abychom mohli opět trénovat venku se vším všudy.

S přáním pěkných a teplých dní                                               David Pojezný, jednatel SDH Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena