SDH Říčany

1. 4. 2022

Milí příznivci našeho sboru,

máme za sebou první jarní dny a s nimi hned první úspěchy. Naše mládež, která je plná energie a elánu do soutěží všeho druhu, má za sebou nejen tréninky, ale také již druhou soutěž v uzlování, která se konala 19. 3. v Mukařově. Tato soutěž se koná už mnoho let, takže je zde i velká konkurence, letos se zúčastnilo 24 sborů v kategoriích mladší žáci, starší žáci a dorost. Na rozdíl od požárních útoků je zde pouze jeden pokus. Přestože zde některé děti byly poprvé, tak soutěžní nervozitu zvládly skvěle! Mladší žáci se umístili na 13. místě, starší žáci vybojovali krásné 3. místo a dorost dokonce 2. místo. V každé kategorii se také hodnotí tři nejrychlejší uzlovači a první místo ve starších si odvezla naše Áďa Nováková. Jsme pyšní, že náš sbor děti takto reprezentují a věříme, že v nadcházející sezóně budeme mít více takových úspěchů. Když počasí dovolí, tak začneme s tréninky hlavně venku, abychom se pořádně připravili na nadcházející útokové soutěže.

 

Kromě našich nejmladších se i dospělí připravují na soutěže. Letos nás čeká mnoho závodů TFA a jeden z nich bude náš sbor pořádat 6. 8. 2022 na zadním rugby hřišti. Kromě toho se připravujeme na soutěž tzv. Floriánka, která prověří naše všeobecné hasičské znalosti, fyzickou zdatnost a zkušenosti.

 

Svou fyzickou a odbornou připravenost využijeme mj. hlavně při mimořádných událostech, a těch bylo opět několik. Od 13. února se celá ČR potýkala se silným větrem, který se nevyhnul ani nám, a proto jsme následkem toho měli hned několik výjezdů. Dne 13. 2. jsme jeli k nahlášené nalomené větvi stromu, která ohrožovala osoby na dětském hřišti. Při příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že hlášená větev se nachází v cca 7 metrech, proto jsme požádali o součinnost HZS Říčany, kteří přijeli se svou plošinou. Při té příležitosti bylo odstraněno více větví, které taktéž ohrožovaly uživatele hřiště. Dalších šest výjezdů z podobných důvodů jsme absolvovali 17. 2. a 22. 2. nás čekal ještě jeden strom. Hned 1. 3. jsme vyjeli k ohlášenému požáru osobního vozidla v Dobřejovicích, 12. 3. k požáru kmene stromu a necelou hodinu poté jsme již byli se dvěma cisternami u požáru hrabanky u Velkých Popovic. Další výjezd na sebe nenechal dlouho čekat - 14. 3. jsme zasahovali u požáru odpadu a 18. 3. u požáru křoví.

Jak přibývají slunečné dny, zvyšuje se riziko požárů, například od špatně hlídaného pálení, které se vymkne kontrole a způsobí tak rozsáhlejší požár, u kterého je již nutná asistentce hasičského sboru.  Také nás 30. dubna čeká Svatojakubská noc, která je spíše známá jako pálení čarodějnic. Pokud se rozhodnete udělat nějaké pálení sami, dbejte prosím zvýšené opatrnosti a mějte vždy nějaký hasební prostředek při ruce. Určitě je také vhodné takovéto pálení nahlásit, abyste předešli nečekané návštěvě hasičů, kteří by potom mohli chybět na místě, kde bych jich bylo skutečně potřeba. Pálení lze nahlásit na https://paleni.izscr.cz/paleni. Více informací o tom, jak se chovat při pálení, naleznete na našich stránkách.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří se rozhodli materiálně i finančně podpořit lidi na Ukrajině a pomoci jim tak překlenout nelehkou životní situaci. Ani nám není situace lhostejná a jsme připraveni pomoci, jak jen to bude v našich možnostech. V tuto chvíli již pomáháme -  asistujeme při přebírání humanitární pomoci od občanů.

Na úplný závěr přeji pohodový duben.

                                                                                                             David Pojezný, jednatel SDH Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena