SDH Říčany

1. 5. 2022

Vážení příznivci našeho sboru,

 

první čtyři měsíce letošního roku máme úspěšně za sebou a stále nás toho letos ještě hodně čeká. Mládež již začala trénovat s vodou a při prvním tréninku na nich bylo vidět, že jim to chybělo a radost v jejich očích byla k nezaplacení. Soutěže se nám pomalu rozjíždějí, ale některé se konají až po vydání tohoto článku, tak vám o nich poreferuji v dalším čísle. Co máme za sebou anebo co nás v květnu čeká? Naše dospělí čeká soutěž „Floriánek“, která prověří schopnosti našeho družstva. Družstvo je složené z členů naší jednotky, a tak by jednotlivé úseky soutěže měly proběhnout bez obtíží. Říká se, že těžko na cvičišti, lehce na bojišti. Náš boj v případě výjezdu spočívá v záchraně osob a majetku, a proto je každé cvičení velmi důležité. Na soutěž se moc těšíme a doufám, že se budeme moci v příštím čísle pochlubit úspěchem. Soutěž se koná 7. 5., tak nám držte palce. V rámci pravidelné odborné přípravy se naučíme ledacos, a to je poté možné uplatnit při samotných výjezdech.

Naše jednotka má opět za sebou několik výjezdů. Dne 19. 3. jsme byli přivolání k požáru osobního automobilu. Další výjezd na sebe nenechal dlouho čekat a hned 25. 3. jsme drželi zálohu na vlastní stanici. K požáru plotu v blízkosti rodinného domu jsme vyjížděli 4. 4. a 5. 4. k požáru tújí. Dne 12. 4. jsme zasahovali u hořící motorky zaparkované u rodinného domu.

Velmi krátce máme na výjezdy připravený vůz Iveco, který je v provedení nosiče kontejnerů. Je tedy možné, aby vozil kontejner na sypké materiály, náš týlový kontejner, lodičku i náš smykový nakladač. Iveco mělo svou výjezdovou premiéru dne 25. 3. Vozidlo bylo vyrobeno v roce 2018 a dodáno pro technické služby města v původní bílé barvě. Členy SDH bylo v roce 2021 přestavěno tak, aby splňovalo podmínky stanovené pro požární nosiče kontejnerů. Bylo nutné před zařazením do výjezdu provést hned několik úprav. Pomoc byla využita jen při lakování kabiny do hasičských barev, kterou provedla specializovaná firma. Vlastními silami jsme následně upravili kompletně elektroinstalaci, protože vůz bylo nutné doplnit o zvukové a světelné výstražné zařízení. Doplněna byla taktéž radiostanice a další detaily. Všem, kteří se podíleli na předělání vozu a přiložili ruku dílu, moc děkujeme. Na úpravách jsme strávili nespočet hodin a věříme, že se nám odvděčí svou spolehlivostí stejně, jako naše již stařičká Avie, kterou ještě stále máme.

Druhou dubnovou neděli, tedy 10. 4., proběhl letošní první závod Pražské a Středočeské ligy v TFA. Za nás se zúčastnili čtyři závodníci a zimní pauza byla znát hned po startu. Počasí nebylo zcela optimální, ale tento typ závodu je v překladu „nejtvrdší hasič přežije“ a proto nás ani aprílové počasí nezaskočilo. Závod byl první v celé sérii a také specifický, protože závěrem závodu nebyla, jak je zvykem, třímetrová bariéra, ale končil na rozhledně, kde závodníky čekalo ještě 120 schodů. Závod byl velice těžký a dokončili ho za nás jen dva závodníci, proto jsme si dali za cíl ještě více trénovat. Držte nám tedy palce do dalších závodů.

Na závěr bych chtěl zmínit, že máme před sebou svátek sv. Floriána, který je patronem hasičů a slavíme ho 4. 5. První zmínka o sv. Floriánovi se datuje už k roku 304 n. l. Bývá nejčastěji zobrazován jako římský voják s přilbou, mečem a korouhví, vylévající z vědra vodu na hořící dům a někdy i na hořící chrám. Je patronem proti požárům a vodě, proto představoval v dřívějších dobách běžný námět pro výklenkové plastiky venkovských usedlostí, které měly ochraňovat dům. Dokonce v den jeho svátku bylo zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby se v usedlosti nestalo neštěstí. My si tento svátek připomeneme soutěží, o které jsem psal výše.

Vám všem přeji mnoho štěstí a přeji pohodový květen.

 

David Pojezný, jednatel SDH Říčany

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena