SDH Říčany

29. 5. 2022

Vážení přátelé hasičstva,

v následujících řádcích vám popíšu, co se stalo a co nás čeká. Začnu netradičně našimi výjezdy, protože jich nebylo mnoho a velký dík patří vám všem. Větší počet požárů byl vždy spojen s pálením čarodějnic a letos jsme neměli na tento den ani jeden výjezd, což je jasný náznak toho, že se většina z vás chovala ohleduplně a věnovala čas prevenci vzniku a rozšíření požárů. Od posledního článku jsme 2. 5. drželi zálohu na HZS stanice Říčany, 10. 5. v nočních hodinách jsme vyjeli k ohlášenému požáru rodinného domu, 14. 5. nám byl ohlášen požár dřevěného přístřešku a 15. 5. jsme vyjeli na pomoc při provzdušnění rybníka, protože byly ohroženy ryby z důvodu nedostatku kyslíku ve vodě.

Máme za sebou i soutěže a začal bych naším potěrem. V sobotu 23. 4. jsme vyrazili na soutěž v požárních útocích Memoriál do Čelákovic. Zastoupení jsme měli ve všech kategoriích, v mladších dokonce dvě družstva a pro mnoho z nich to byla první velká útoková soutěž. V den soutěže měla narozeniny i naše členka Nikolka, a proto nesměl chybět dort a menší narozeninová oslava. Poté přišly na řadu samotné závody a nervozita by se dala krájet, protože pro někoho to byly první zkušenosti a po delší odmlce to byla pořádná větší soutěž. V konečném součtu mladší vybojovali 11. a 10. místo, starší 6. místo a dorost skvělé 1. místo. Chtěli bychom poděkovat kolegům z Veleně a Křížkového Újezdce, kteří nám pomohli doplnit týmy. Ještě jednou všem velké díky a gratulace. Soutěžili i dospělí, a to po tříleté pauze, kdy kvůli covidu nebyl náš velmi oblíbený Floriánek. Letos jsme se ale zúčastnili bohužel jen v jednom družstvu. Soutěž je zaměřená na odbornou přípravu jednotky dle bojového řádu JPO (Jednotky požární ochrany) a pro letošní rok bylo vybráno šest témat. Jedno z témat bylo záchrana a transport pacienta z nepřístupného terénu, kde jsme měli za úkol slanit se k pacientovi poskytnout první pomoc a na určené stanoviště jej pomocí nosítek dopravit. Velmi zajímavá a přínosná byla disciplína, kterou organizovalo samotné HZS. Stanoviště bylo přímo na stanici HZS Říčany a měli jsme za úkol vést útočný proud na střechu. Nebylo to o teorii, ale hlavně o praxi, a proto jsme museli složit žebřík, uvázat a zajistit jak žebřík, hasiče tak i samotnou proudnici. Zajistit natažené vedení, a jakmile byla voda dopravena až na střechu, kde byl uhašen fiktivní požár, byl zásah ukončen. Následovalo sbalení veškerého vybavení a poté jsme si vyslechli zpětnou vazbu na průběh zásahu. Následně jsme se přesunuli na další stanoviště, a tak to bylo až do cíle, kde jsme odevzdali kartu družstva a čekali na vyhodnocení. Výsledkem je druhé místo a děkujeme družstvu za účast a těšíme se na další ročník.

 

Na začátku května jsme měli tu čest a byli jsme pozváni na Den záchranářů v Kolíně, kam jsme s naší Scanií vyrazili 8. 5. Děti i dospělí tak mohli nahlédnout do vybavení, které běžně vozíme na zásah. Nejvíce však zaujaly naše menší komentované prohlídky kabiny, kde jsme dětem vysvětlovali a ukazovali, jaký materiál si hasiči připravují již při cestě k zásahu a co se k čemu používá. Tyto prohlídky samozřejmě doprovázelo plno otázek dětí i dospělých. Odpovědí se ujali naši tři dorostenci, kteří se v tuto chvíli připravují do výjezdové jednotky. Nicméně i my jako hasiči jsme zde měli plno zábavy. Hned z rána jsme si postupně prohlédli zásahovou techniku jiných jednotek. Především nás zaujala speciální zásahová technika, kterou přivezli například profesionální hasiči ze záchranného útvaru v Hlučíně (konkrétně hasičský speciál Triton) nebo podnikový hasiči Správy železnic (vyprošťovací automobil a jeřáb). Zaujalo nás také mobilní operační středisko, které na ukázku přivezli středočeští záchranáři. Kolem 12:30 jsme se následně přesunuli k zimnímu stadionu. Zde jsme odpoledne měli za úkol zajišťovat tvorbu pěny pro děti. Pro naši jednotku byla akce ukončena kolem čtvrté hodiny odpoledne, kdy jsme se vrátili zpět na základnu. Na závěr bych vás rád pozval na den s IZS v Říčanech, který se koná v úterý 21. 6. 2022 na Masarykově náměstí v Říčanech.

David Pojezný,

jednatel SDH Říčany

www.sdhricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena