SDH Říčany

27. 8. 2022

Vážení přátelé,

 

letní prázdniny jsou minulostí, léto nám jde pomalu do finále a podzim již klepe na dveře. Doufáme, že nám pěkné počasí vydrží co nejdéle a my tak budeme moct trénovat venku a poté nabyté dovednosti ukázat na dalších soutěžích, které nás čekají.

Po letní pauze se vracíme s našimi pravidelnými příspěvky, v kterých se s vámi podělíme o to, co se událo, co nás čeká a jaké měla naše mládež úspěchy na soutěžích. Doufám, že vaše návraty z letních cest byly vždy ve zdraví, tak jako naše návraty z výjezdů. Těch bylo poměrně hodně a většina byla spojena s velkými přívaly deště, které nás koncem června potrápily. Od posledního vydání Kurýru jsme měli celkem 30 výjezdů a z toho jich bylo 19 právě kvůli velkému přívalu deště. Zejména se čerpala voda ze sklepů a ze zatopených silnic. V ohrožení byla mimo jiné i trafostanice u zimního stadionu, tam jsme kromě čerpání vody použili i pytle s pískem, abychom zamezili škodám. Míst, kde jsme zasahovali, bylo mnoho a leckde jsme byli opakovaně. Další výjezdy byly zálohy na vlastní stanici, kterých jsme měli pět, a ostatní výjezdy byly například k požáru RD a požáru na poli. Jednotka mimo výjezdů hlášených přes KOPIS (Krajské operační a informační středisko) vyjede i na žádost města. Takto jsme byli v bývalém kině, kde jsme čerpali vodu ze zatopeného suterénu.

Výjezdů bylo tedy požehnaně, ale naše působení není jen o výjezdech – můžete nás vidět na různých asistencích, jako byl například koncert Pavla Šporcla na Jurečku. Ještě před prázdninami jste nás mohli vidět na dni IZS 21. 6. na Masarykově náměstí. U našeho stanoviště si každý mohl vyzkoušet zásahový oblek s helmou, prohlédnout si naši Scanii anebo se na cokoliv zeptat. Nesměl chybět ani domeček a džberovka, které se hlavně u dětí těšily velké oblibě. Občas byl někdo mokrý, ale počasí všem přálo, a tak lehké zmáčení bylo spíše osvěžující. Všichni, kteří prezentovali svou práci, měli možnost před pódiem předvést nějakou ukázku. My jsme naši prezentaci využili k prevenci a předvedli jsme, co udělá hořící olej, pokud jej začnete hasit vodou. Spolu s výkladem to bylo velmi přínosné a naše názorná ukázka byla velmi efektní a zajímavá, takže doufáme, že hořící olej uvidíte jen takto venku a nikdy u sebe doma. Pokud ano, tak vždy použít mokrý hadr anebo pokličku, nikdy nezalít vodou!

Začátkem srpna nás čekala naše velká soutěž v TFA, která se loni konala na podzim, ale letos jsme se rozhodli soutěž pořádat v létě. Byl to určitě krok správným směrem, protože počasí bylo úžasné, ačkoliv noc před tím propršela a vypadalo to spíše na deštníky. Závod absolvovalo celkem 66 závodníků ze 46 sborů. Mezi nimi byli kromě JSDH i příslušníci HZS, HZSp a měli jsme i závodníka v kategorii HZS ženy. Ačkoliv někteří závod nedokončili, vše se obešlo bez větších zranění. Pro případ potřeby jsme mohli po celou dobu počítat s asistencí od kolegů z ZZS Středočeského kraje, kteří byli připraveni okamžitě poskytnout profesionální pomoc. Ta nebyla nakonec potřeba, ale i přesto bych jim chtěl velmi poděkovat za účast. Rovněž bych chtěl poděkovat všem, kteří se na soutěži podíleli organizačně, a nesmíme zapomenout ani na ty, kteří nás podpořili materiálně nebo finančně. Všem patří velké díky a věřím, že další ročník se nám podaří opět úspěšně realizovat a vy nám zachováte přízeň a přijdete závodníky podpořit. 

Na závěr bych chtěl popřát klidný a slunečný zbytek léta.

 

David Pojezný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena