SDH Říčany

30. 10. 2022

Vážení přátelé,

měsíc opět utekl jako voda a my jsme tu znovu se svým pravidelným příspěvkem. Krásné podzimní počasí nám přálo po celý říjen, proto mohla naše mládež dokončit opravu jejich tzv. „kutlochu“. Je to prostor, kde mají pro své tréninky a soutěže veškeré vybavení. Jelikož se na něm podepsal zub času, bylo potřeba jej opravit, aby nám mohl dále sloužit a nespadl nám, jak se říká, na hlavu. Mládež se nebojí žádné výzvy, proto se do opravy pustili svépomocí a o to větší z toho mají radost. Věnovali tomu opravdu mnoho času a zvládli při tom i trénovat a soutěžit. Naposledy se ukázali na soutěži tzv. ZPV (Závod požárnické všestrannosti) kde pětičlenné týmy plní různé úkoly, jako je například střelba ze vzduchovky, základy topografie, uzlování, základy první pomoci atd. A jak si vedli? Mladší skončili na 14. místě, starší sk. A 4. místo a sk. B 19. místo., dorost 4. místo. Za jednotlivce skončil Michal V. na 4. místě a Ondřej Č. na 2. místě. Všem gratulujeme a přejeme úspěchy v dalších soutěžích.

Jednotka měla jen pár výjezdů, a to 20. 9. zálohu na vlastní stanici, 21. 9. požár OA, 25. 9. čerpání vody a 12. 10. dopravní nehoda dvou OA (osobní automobil). V průběhu září jsme se v jednotce rozloučili s Jarouškem, který však nadále zůstává členem sboru. Po dobu působení v jednotce vykonával funkci strojníka a velitele družstva. Má za sebou nespočet výjezdů a stále je pro nás vzorem a jsme na něj náležitě hrdí.  Činnost v jednotce ho velmi naplňovala a nám vždy předával a vlastně stále předává cenné rady a zkušenosti. Nyní se již věnuje převážně funkci rozhodčího, a to až na krajské úrovni, a pomáhá nám s renovací a údržbou historické techniky. Za jeho působení v jednotce mu patří velké díky, velmi si toho vážíme. Rozloučení proběhlo na Marvánku, kde mu před nastoupenou jednotkou náš velitel poděkoval a předal dary. Gratulace mu patřila i od ostatních členů jednotky a dalších přátel.

Když jsme v roce 2021 dělali v Říčanech první závod TFA v rámci Pražské a středočeské ligy, odstartovalo to v našich řadách zájem o TFA. Dokazují to stále se zlepšující výsledky a účast na mnoha soutěžích. Vrchol letošního soutěžení pro Honzu Ráže byla účast na MČR TFA ve Štramberku, kde zastupoval ve své kategorii Středočeský kraj a vybojoval 21. místo. Za ženy jsme měli Janu Stárkovou, která se účastnila Akademického MČR TFA v Ostravě a vybojovala 16. místo. Pokud jsem již psal o takto vysokých a prestižních soutěžích, tak je nutné zmínit, že naše členka Nina Šafránek Vaněčková se zúčastnila jako rozhodčí na MČR v šedesátkách. Je vidět, že okresní, krajské a ani celorepublikové soutěže nám nejsou cizí a můžeme tak být hrdí, že nás takto přátelé reprezentují. Za sbor děkuji a gratuluji.

Na závěr bych chtěl apelovat, abyste dbali na své zdraví, a to především při topení ve svém domě. Výrazně pomoci může například umístění detektoru na přítomnost CO, tedy oxidu uhelnatého, který je životu nebezpečný; je bezbarvý, bez zápachu a chuti. Říká se mu tichý zabiják, a to zcela oprávněně, protože již při velice malých koncentracích se pevně navazuje na krevní barvivo namísto kyslíku a může tak způsobit bezvědomí a následně i smrt. Pokud se vám rozezní detektor CO, ihned je nutné větrat a opustit místnost. V rámci prevence je určitě nutné nechat zkontrolovat spalinové cesty a zařízení, ve kterém spalování probíhá. Více informací o prevenci a příznacích při úniku CO lze získat na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Již jen popřeji klidné a pohodové dny.

David Pojezný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena