SDH Říčany

3. 2. 2023

Co nového u hasičů

Leden u hasičů 

Máme za sebou první měsíc letošního roku a zároveň naší pravidelnou novoroční procházku Prahou, při níž jsme navštívili areál Pražského hradu. Byl to velmi příjemný výlet, neboť nám počasí dopřálo takřka jarně teplý den. Letos nás čeká hodně soutěží a na mnohých budeme obhajovat stupně vítězů, proto nesmíme nic podcenit a musíme pořádně trénovat. Někteří naši mladí už dospěli k plnoletosti a my tak máme tu čest je připravovat na „hasiče dospěláka“.  Čas je neúprosný, a proto musíme předávat veškeré vědomosti dále, tak jako je naši, dnes již čestní členové, předávali nám. Jsem velmi rád, když vidím to nadšení, se kterým nové zkušenosti nabírají a velké díky proto náleží Janu „Honíkovi“ Rážovi, který se jim věnuje, seznamuje je s technikou a se vším, co je může u zásahu potkat a co musí bezpodmínečně zvládat a umět. Výjezdů, které k nám neodmyslitelně patří, bylo opět několik. Trochu se ještě ale vrátím do závěru loňského roku, kdy jsme na Silvestra drželi preventivně zálohu na vlastní stanici. Nakonec jsme neměli ohlášený žádný výjezd, a tak všem děkujeme, že se během pouštění půlnočních petard chovali ohleduplně. Ještě předtím, 23. listopadu jsme vyjeli na požár domu a 9. prosince to byl opět výjezd, kdy oznamovatel nahlásil značný kouř.  Ten den jsme ještě v odpoledních hodinách vyjeli k dopravní nehodě. Těsně před Vánoci, 17. prosince jsme drželi zálohu na vlastní stanici. Začátkem roku, hned v úterý 3. ledna jsme vyjeli na ohlášený požár dřevěné zdi, která chytla od kamen, a o tři dny později to byl opět požár, tentokrát dřeva u Kuří. Ve čtvrtek 12. ledna jsme drželi zálohy na HZS Říčany, která ten den měla taktické cvičení a po celou dobu jsme je zálohovali. Po návratu na vlastní zbrojnici jsme vše uklidili a připravili na případný výjezd, který přišel necelých 30 minut poté, co jsme odjeli. Jednalo se o nahlášené jiskry z komína.  V celém průběhu ledna také probíhalo pravidelné přezkoušení na obsluhu motorových pil a rozbrusu. Školení se účastnili všichni, kteří mají z předešlých let kurz hotový. Jak se říká „opakování, matka moudrosti“ a u hasičů to platí dvojnásobně. I proto jsme po kurzu museli splnit závěrečný test, který všichni naši členi úspěšně dokončili.  


S bariérou rychleji a efektivněji 

V naší jednotce máme od letošního roku novinku, a to mobilní protipovodňové zábrany. Bariéra se skládá z jednotlivých, do sebe propojených dílů, které utvoří  ucelenou překážku. Doposud bylo plnění pytlů s pískem velmi zdlouhavé, tuto, až 50 cm vysokou mobilní stěnu, naopak dokážeme postavit velmi rychle. Doufám, že to ocení všichni, kterým v případě povodně dokážeme efektivně a rychle uchránit majetek.  

 

V Benecku bez sněhu  

Abychom nebyli jen u té práce a školení, i letos jsme vyjeli do Benecka na zimní soustředění. Bohužel to, že je zima, připomínalo snad jen datum v kalendáři, protože po celý týden jsme měli z okna smutný výhled na zelené svahy. Jen tu a tam  nějaký bílý flek prozrazoval přítomnost sněhu. Lyže a sáňky jsme proto vyměnili za pohodlné boty a věnovali se převážně pěší turistice. Vyzkoušeli jsme i nově otevřený aquapark ve Vrchlabí, zašli jsme si na bowling a ochutnali místní speciality, které nabízely místní restaurace. Večery jsme věnovali společenským hrám a plánování aktivit na následující den. Všichni jsme se vrátili zdraví a budeme doufat, že následující rok bude na sněhovou nadílku více bohatý. Na závěr bych vám chtěl popřát poklidný únor a ať všechny vaše cesty končí ve zdraví. 

David Pojezný

(jednatel SDH Říčany) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena