Shakespearovy Sonety ve Štiříně

31. 10. 2013

Václav Postránecký a Eve Quartet vám představí klasickou hudební tvorbu v neděli 3. listopadu v 17 hodin ve Štiříně

Milé milovnice a milí milovníci mimořádných zážitků, zvu vás k hodokvasu dojmů z komorní smyčcové tvorby, v podání Eve Qartetu a Shakespearových sonetů v mém podání, v překladu Martina Hilského, z jehož poznámky ke čtvrtému vydání, mi dovolte citovat.                                                                              

„Shakespearovský sonet, co měří na šířku pět stop a na výšku čtrnáct řádků je vlastně malé jeviště a každé slovo v něm je herec a každý verš pak divadelní part. A na tomto stísněném, přesně vymezeném prostoru, na tomto malém jevišti světa Shakespeare předvádí, co umí: přesvědčuje, radí, stěžuje si, utěšuje, vytýká, poučuje, nabádá, napomíná, vyzívá, chválí, lichotí, vemlouvá se, varuje a hrozí, zatracuje, prosí, vzteká se, soptí, nadává, vysmívá se, naparuje se i pochybuje, uráží i uctívá, zpívá a spílá, zoufá si i doufá…….ať píše o lásce či uplývání času, je v tom obsažena komedie i tragédie lidského údělu.“

Takto uvádí pořad Shakespearovy Sonety pro smyčcový kvartet herec pan Václav Postránecký. Vybrané Sonety v pořadu zazní v překladu Prof. PhDr. Martina HilskéhoCSc, který byl za překlad Shakespearových Sonetů v roce 1997 oceněn  Cenou Josefa Jungmanna.

V kontrastu k recitaci budou v průběhu představení znít pečlivě zvolené úryvky a věty z původních kvartetních děl Wolfganga Amadea Mozarta, Franze Schuberta, Leoše Janáčka a Maurice Ravela, skladby a úpravy z děl Johanna Sebastiana Bacha, Georga Bizeta, Jules Masseneta a Josefa Suka v podání dámského smyčcového kvarteta Eve Quartet.

 

Václav Postránecký (1943)

Profesionální divadelní praxi započal bez absolvování odborného studia v roce 1960 ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Během základní vojenské služby (1962-1964) hostoval v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, už jako člen činohry Státního (dnes Národního) divadla v Brně. Za titulní roli v Gardavského Jákobovi, byl vyznamenán cenou Divadelních Novin a odměněn zájezdem do Londýna. Setkání s Peterem Brookem přineslo nabídku hostování v Londýně, k čemuž pak, pro vstup vojsk v osmašedesátém roce nedošlo. V roce 1969 přijímá angažmá v Městských divadlech Pražských. Jeho výkony ve Čtrnáctém hraběti Guernym, v Lovu na kachny, Sekyře na studánky, Malovaném na skle a dalších hrách, jsou stále v dobré paměti diváků. Od roku 1979 je členem činohry Národního divadla. Za roli Podkolatova, v Gogolově Ženitbě získal cenu Thalie. Vedle herectví také učil na Famu režiséry práci s hercem, píše, režíruje. Je zakládajícím členem Herecké Asociace, které byl šest let prezidentem.

 

Eve Quartet

 

Eve Quartet, soubor čtyř mladých virtuózek, se již od svého založení roku 2002 nebrání spojování různých stylů a žánrů. Jeho repertoár zahrnuje nejen vrcholná díla světové kvartetní literatury, ale např. i swingovou hudbu. V této oblasti čerpá zejména z autorské a aranžérské tvorby Václava Pokorného, legendy českého swingu minulého století. EQ spolupracuje i s interprety populární hudby. Kvarteto doprovázelo světoznámého australského kytaristu Tommyho Emmanuela v pražském Kongresovém centru v roce 2008 a v Pražské Lucerně v roce 2011. Spoluúčinkovalo v českých provedeních projektu „The Wall“ skupiny Pink Floyd v podání Filipa Benešovského a dalších špičkových hudebníků – naposledy v roce 2009 v pražské O2 aréně. A původní jazzovou hudbou se ansámbl zabývá např. ve spolupráci s jazzovým pianistou a skladatelem Emilem Viklickým.

Významnou osobností, která ovlivnila vývoj a směřování Eve Quarteta, je Břetislav Novotný, primárius Kvarteta hl. města Prahy.

EQ pravidelně koncertuje v Praze a dalších českých městech. Spolupracuje také s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou. Národní divadlo v roce 2009 angažovalo Eve Quartet pro představení Listy důvěrné s Jiřím Štěpničkou v hlavní roli.

Eve Quartet v současném obsazení hraje od roku 2005. Členky Eve Quarteta jsou v angažmá v Symfonickém orchestru hl. města Prahy FOK.

 

Složení:

1. housle – Vladislava Hořovská

2. housle – Monika Růžková

viola – Zuzana Peřinová

violoncello – Petra Malíšková

 

www.evequartet.com     

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena