Silniční okruh kolem Prahy

30. 12. 2016

Středočeští starostové a starostové některých pražských městských částí odmítají alternativní variantu okruhu kolem Prahy

Dne 6. prosince se v Říčanech u Prahy sešli starostové obcí, měst a dotčených pražských čtvrtí, kterých se dotýká východní trasa silničního okruhu kolem Prahy. Dvanáctikilometrová stabilizovaná trasa části 511 Pražského okruhu vede od dálnice D1 ke křižovatce u městské části Praha – Běchovice. Dvě desítky starostů odmítly změny této trasy, znamenalo by to podle nich odsunutí výstavby okruhu daleko za rok 2030.

O zásadní změny plánů usilují odpůrci dlouhodobě připravovaného Pražského okruhu. Tvrdí, že hledají alternativní trasu. Ředitelství silnic a dálnic ČR nechalo jejich myšlenky prověřit studií, kterou zpracovali experti z Dopravní fakulty ČVUT. Podle studie alternativní trasa nedává významné výhody, není v ničem lepší a hrozí zásadní zdržení stavby Pražského okruhu. Závěry studie jsou jednoznačné: Rizika jsou tak vysoká, že odborníci novou trasu odmítají.

„Největší problém vnímám v tom, že nová trasa není v územních plánech nebo v Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Už jenom schválení územních plánů v mnoha obcích je proces na  dlouhá léta a určitě se proti trase zvedne vlna nesouhlasu. Trasa totiž vede přes plánovanou i stávající zástavbu,“ říká profesor František Lehovec z Fakulty dopravní ČVUT.

Starosta obce Horoušany a Horoušánky Jan Bohuněk kategoricky odmítl variantní řešení: „U nás by šestiproudá dálnice oddělila obě obce a vlastně se mezi ně ani nevejde. Jsou tam už domy a staví se nové. S námi nikdo tuto variantu ani nekonzultoval. Lidé by určitě nesouhlasili. Jejich investice by tak byly zmařeny.“

Alternativní trasa by podle návrhu vedla přes Říčany, Královice, Úvaly a Jirny a byla zpracována v letech 2014 a 2015. Podle dopravních expertů by nová trasa v konečném důsledku přinesla dopravní komplikace hlavnímu městu. Starosty úvahy o novém hledání trasy pobouřily, podle nich by další diskuze přinesla jenom zdržení výstavby. Jednání se účastnili starostové a zástupci prakticky všech obcí dotčených novou trasou, tedy: Horoušan, Královic, Uhříněvsi, Nedvězí, Křenic, Škvorce, Zlaté, Říčan, Svémyslic, Záp, Královic, Květnice, Úval či Jiren. Mnohá zastupitelstva už novou variantu odmítla. Starostové vyzývají kompetentní organizace, především ŘSD, aby řešily už jen stabilizovanou trasu úseku 511 SOKP.

„Chápu, že odpůrci Pražského okruhu hledají jiné trasy. Jsou sice několikanásobně delší, jen nevedou kolem jejich domů. Bohužel těmto lidem je jedno, že výstavbu odsunou a obětují na další dlouhé roky třeba obyvatele Říčan, Uhříněvsi a dalších obcí,“ vysvětluje Vladimír Kořen, starosta Říčan, které trpí tranzitní kamionovou dopravou. Zároveň dodává: „V Říčanech jsme smířeni s tím, že Pražský okruh povede u našeho města. Jihovýchodní okolí Prahy okruh nutně potřebuje a potřebuje ho co nejdřív.“

Starostové z východního okolí Prahy vyzývají k oddělení debaty o jednotlivých nedostavěných úsecích Pražského okruhu. Část okruhu mezi D1 a Štěrboholskou radiálou je projektově připravena a v území je stabilizovaná. Starostové vnímají, že situace na severozápadě Prahy může být odlišná.

tiskova zprava města Řičany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena