Singletrek kolem Říčan

1. 6. 2020

Tvůrci Tehovského volnočasového parku se pustili do přípravy nových stezek, tzv. singletreků. Ty by měly vzniknout v odlehlých částech lesa okolo Říčan. Cílem je částečně svépomocí vybudovat a označit přírodní cesty, po kterých budou moci cyklisté jezdit a pilovat své dovednosti, aniž by ohrožovali chodce na běžných lesních cestách. Město by mohlo hradit pouze materiál. V případě, že první etapa bude mít u občanů kladný ohlas, chtějí autoři záměr přihlásit do projektu Překvapte Říčany a získat další finanční prostředky.

Radnice města tuto aktivitu vítá a souhlasila s vytvořením studie těchto tras. Přípravy se ujali místní  biker, trialista a 10x mistr republiky v Elitě, Vlasta Kabeláč Čiháček ve spolupráci s Michalem Marošim, mistrem Evropy v dual slalomu. Ten se aktuálně věnuje právě navrhování tratí a MTB parků.

Jízda na kole po singletreku je v posledních letech velmi oblíbeným sportem. Mezi nejznámější lokality patří Nové Město pod Smrkem, Nové Město na Moravě či Rychlebské stezky. Nedaleko Říčan nově dokončili Šemberské stezky. Tratě bývají značeny podle náročnosti a jsou určeny pro širokou veřejnost od dětí po profesionály. Plánování bude probíhat v úzké spolupráci se správcem městských lesů, aby nedošlo ke kolizím s přírodou ani probíhající těžbou dřeva. „Nemáme ambice v Říčanech vybudovat nějaké velké centrum, kam se budou sjíždět cyklisté z široka daleka. Na to nemáme podmínky. Rádi bychom však nabídli místním obyvatelům další aktivní vyžití v přírodě. Sportovci si přijdou na své a běžné lesní cesty budou volnější pro chodce a rodiny s dětmi,“ vysvětluje David Michalička, místostarosta (Klidné město).

„Naším cílem je vytvořit trasy, včetně odboček, které si primárně užijí jezdci všech výkonnostních úrovní a věku. Bonusem je snížení počtu ilegálních trailů po okolí, které se množí a propojení komunity bikerů. Jsem vděčný za možnost se na tomto projektu pro Říčansko podílet,komentuje Vlasta Kabeláč Čiháček.

Kateřina Lauerová ,

tisková zpráva města

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena