Skautské středisko Lípa Říčany

4. 10. 2020

Skautská klubovna shořela aneb příběh jedné chaty

Psal se rok 1968 a já jsem stála v Radošovicích na staveništi „bytovek“. Bývala jsem krásnou chatou s výhledem na Říčany a stala se ze mne stavební bouda, kterou měli zbourat - hrozný konec. Přišel podzim a najednou se kolem mne začali hemžit říčanští skauti. Co se to děje? Zaslechla jsem, že obnovili po 20 letech komunistického zákazu svou činnost a neměli kde hlavu složit. Citlivě mě rozebrali a uložili na zimu. Přišlo jaro 1969 a já čekala, až mi připraví základy, na kterých budu zase stát v plné kráse. Stalo se to 1. 11. 1969 a byla okolo toho velká sláva. Všichni se moc radovali a říkali, že mají konečně svůj „skautský domov“. Na podzim 1970 skauty komunisti zase zakázali a já začala mít strach -  co se mnou bude? Naštěstí se pár skautů „na zapřenou“ rozhodlo, že mě ochrání a já jsem přečkala dalších 20 let, kdy jsem sloužila dětem, i když nebyly skauty. Přišel rok 1989 a já zase mohla být „skautským útočištěm“.  Nastaly krásné časy: zkolaudovali mě a konečně jsem dostala číslo popisné, taky novou střechu, podlahy a okna s okenicemi, WC a mnoho dalšího. Mými dveřmi prošlo mnoho generací dětí, kterým jsem se snažila být dobrým druhým domovem. Trvalo to více než 50 let. Pak se to stalo... 2. 9. 2020 jsem den před zahájením nového skautského roku vyhořela. Nevím přesně, jak se to stalo - byla noc, ale moc to bolelo. Taky jsem viděla, jak moc to bolelo ty, kteří ráno přišli. Měli ve tvářích velký smutek a někteří plakali. Říkali, že jim shořelo dětství a tak podobně. Také jsem zaslechla, že už je sbírka na novou klubovnu a přispívají i úplně cizí lidé. Mám z toho velkou radost. Neskončila jsem jako stavební bouda, ale 50 let jsem sloužila dětem. Přeju mojí následovnici, aby si to taky dlouho užila - stojí to za to.

Mirko Veselý - Balů

Děkujeme všem, co nám posílají dary na obnovu staré klubovny a píší povzbudivé zprávy i krásné vzpomínky na roky skautování v Říčanech. Na obnovu již přispěly stovky z vás jednotlivců i říčanské organizace, například fotbalový klub FK Říčany. Pokud byste nás chtěli také podpořit, můžete nám zaslat dar na transparentní účet 2001617132/2010, nebo přes stránky www.skaut-ricany.cz  a zde odkaz na darujme.cz. Moc děkujeme.

 

Říčanští oldskauti: Blatná

Říčanští oldskauti se po padesáti letech vydali na místo svého druhého skautského tábora, který se konal v roce 1969 na Blaténce nedaleko Blatné v Jižních Čechách. Jako v loňském roce nesměla chybět horská kola ani hudební nástroje. První večer jsme to roztočili v místní sokolovně a zapěli jsme písně staré 50 let i mladší. Druhý den nám pak nezbylo než roztočit také pedály kol a tak jsme jeli hledat místo původního tábora. Počasí bylo více než příznivé a cesta rychle ubíhala. Tábořiště bylo již zarostlé stromy a bylo docela obtížné si vybavit, kde stávala táborová kuchyně. Zub času zapracoval nejen na tábořišti, ale nutno podotknout, že ani bývalá vlčata už nejsou to, co bývala dříve. To ale nevadilo a večer byla sokolovna opět naše. Ráno jsme vyrazili na další výlet do okolí, který jsme zakončili na country festiválku ve vedlejší vesnici. Celkově se dá říci, že se akce opět zdařila a že jsme ukázali, že ještě nepatříme do starého železa. Už teď se těšíme na další dobrodružství po stopách tábora, který se uskutečnil v roce 1974 ve Vysokých Tatrách.           Petr Smejkal - Pítrs

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena