Skautské středisko Lípa Říčany

1. 1. 2021

Buď připraven – be prepared!

V duchu našeho hesla jsme vstoupili do roku 2020. Symbolickým startem byl náš tradiční skautský ples – opět úspěšný. Hlavním tématem roku byla stavba nové klubovny. Přípravy vrcholily a díky mnoha dárcům a nezměrnému úsilí všech se blížil okamžik – začínáme stavět!

A byl tu Covid. Pro mnoho lidí ztráty materiální, zdravotní i fatální.

Skauti poznali on-line schůzky z domova – najednou zmizel ten úžasný život v družinách či oddílech a tak trochu si zkusili, jaké to je, když vyšší moc nám zakáže činnost. O to víc jsme doufali, že se povede uskutečnit alespoň tábory. To báječné završení naší celoroční činnosti.

Přes všechna protivenství začala stavba nové klubovny a dle hygienických omezení se zúčastnili nadšení dobrovolníci. To byla radost se sejít a společně pracovat na novém skautské domově, byť jen na chvíli a v malých skupinkách.

Tábory byly povoleny na poslední chvíli, ale my opět byli připraveni. Nabízí se paralela s utajeným foglarovským táborem v dobách protektorátu. Vše v izolaci od vnějšího světa, ale byli jsme spolu a bylo to nádherné.

Přišel nadějný podzim a nás postihla netušená rána, na kterou jsme opravdu připraveni nebyli.

Někdo nám těsně před prvními schůzkami vypálil klubovnu. Přišli jsme o „domov“ a obrovský kus historie. Opět nové poznání: začínali jsme v roce 1968 v třešňovce pod stromem a po 51 letech jsme tam zpět. Zvedla se velká vlna solidarity a my poznali, že skauti z celé republiky, rodiče i úplně cizí lidé „jsou připraveni“ pomoci. Nejen finančně, ale i nabídkou míst pro konání schůzek i uskladnění našeho materiálu.

A opět zaútočil Covid.

A zase bylo po schůzkách, ale jsme připraveni situaci zvládnout. Úkol je velký – místo jedné klubovny musíme postavit dvě. Je nás prostě hodně a to je dobře.

 Ta nová klubovna už bude mít brzy krovy. I když, která je vlastně nová?

Děkujeme všem příznivcům a směle do nového roku!

Mirek Veselý - Balů

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena