Skautské středisko Lípa Říčany

31. 1. 2021

Ohlédnutí za skautským
rokem 2020

Stejně jako pro všechny ostatní, i pro říčanské skauty byl rok 2020 velmi zvláštní a přinesl velké výzvy.

Rok započal radostně - na jaře, kdy ještě nikdo netušil, že se brzy budeme muset brzy přestat scházet na schůzkách a výpravách, započala po letech příprav stavba nové skautské klubovny. A i když se následně schůzky dětí přesunuly od klubovny k obrazovce, stavba pokračovala dále. Na štafetových brigádách se u klubovny střídali skauti i neskauti, mladí i starší a díky jejich pomoci a práci klubovna pozvolna rostla.

V létě se vedoucím i dětem na chvilku podařilo zapomenout na zběsilý okolní svět - okamžik krátkého uvolnění totiž umožnil odjet mimo civilizaci na letní tábor. Všichni se vrátili plni nadšení a těšili se na září, až opět začnou pravidelné schůzky.

Ještě než nám ovšem schůzky stačila překazit druhá vlna epidemie, zasáhla říčanské skauty nečekaná rána – neznámý pachatel zapálil starou skautskou klubovnu, která byla jen pár měsíců od svých 51. narozenin a která měla sloužit bok po boku s novou klubovnou další desetiletí.

Skauti a skautky pokračovali ve schůzkách ještě několik týdnu bez svého skautského domova, než byla fyzická činnost opět přerušena. Všichni ale už byli po zkušenostech z jara dobře připraveni a náhradní program se tak rozběhl bez větších problémů – děti se scházely na online schůzkách, samostatně (či s rodiči) hrály dlouhodobé šifrovací či navigační hry po městě a mnoho dalšího.

Rok 2020 skauti zakončili tradičním rozdáváním symbolického Betlémského světla, které sice letos nemohly rozdávat děti, ale s pomocí vedoucích tento symbol Vánoc a pospolitosti putoval do desítek říčanských domácností.

A co čeká skauty v novém roce? Pokud se vše podaří, tak bude dostavěna nová klubovna, která má v tuto chvíli už i střechu (pokud se chcete o projektu více, případně i o možnosti nás podpořit – navštivte stránky novaklubovna.cz). Zároveň plánujeme do původní podoby zrekonstruovat klubovnu vyhořelou.

A hlavně - jakmile to situace umožní, opět vyběhneme na louku za městem!

Na závěr bych rád za říčanské skauty poděkoval všem, kteří nás podporují. S vaší pomocí stavíme novou klubovnu a díky vám budeme moci obnovit i klubovnu starou. Děkujeme!

Lukáš Pavelka

vedoucí střediska Lípa Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena