Skautské středisko Lípa Říčany

4. 4. 2021

Skauting v době covidové – 1. část

Skauti a skautky už se téměř rok nemohou scházet na schůzkách a akcích, jak byli vždy zvyklí, to ale rozhodně neznamená, že by se skautováním přestali – pouze se museli přizpůsobit nové situaci.

V tomto a několika následujících číslech se s vámi postupně podělíme o to, co děje v našich oddílech a jak vypadá skauting na dálku.

Světlušky

Po těžkých distančních začátcích jsme se vrhly s děvčaty po hlavě do online schůzek. Květen minulého přál větším sešlostem, tak jsme mohly pořád schůzky osobní, s dodržením předepsaných rozestupů a s rouškami. Dokonce se nám povedlo tyto schůzky přenášet přes Skype pro děti, které se nemohly osobně účastnit. V online schůzkách stále pokračujeme, od října roku 2020 jsme k nim pro „počítačově unavené“ přidaly i orientačně šifrovací hru, kdy si slečny v Říčanech a okolí našly a složily skautské puzzle. Většina světlušek si v období Vánoc udělala samostatný výlet k našemu tradičnímu vánočnímu stromku, kde si mohly obkreslit poslední dílek skládačky. Světlušky nadále zásobujeme kahooty, online schůzkami a dobrou náladou a budeme pokračovat, dokud nebude pandemická situace přívětivější k osobním kontaktům.

Za 5. oddíl světlušek Anna Vařeková

Skautky

Tradičně pro skautky se naše schůzky, byť dříve bývaly společně venku a teď je trávíme u obrazovek, konají v pátek odpoledne. Dálkový režim držíme už několik měsíců, i když samozřejmě doufáme v brzké osobní shledání. Programů jsme už měly spoustu, ale vůbec nejúspěšnější se stala vařící schůzka v polovině února, kdy skautky s Nici, každá ve své kuchyni, uvařily společně noky a upekly muffiny. Nadšené z večeře nebyly jen skautky, ale i jejich rodiče a sourozenci. Vaření na dálku tak určitě někdy zopakujeme.

Za 2. oddíl skautek Františka Rohlíčková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena