Skautské středisko Lípa Říčany

2. 5. 2021

Skauting v době covidové – část 2

Skauti a skautky už se téměř rok nemohou scházet na schůzkách a akcích, jak byli vždy zvyklí, to ale rozhodně neznamená, že by se skautovním přestali – pouze se museli přizpůsobit nové situaci. V tomto a několika následujících číslech se s vámi postupně podělím o to, co děje v našich oddílech a jak vypadá skauting na dálku.

 

Vlčata

Pro mladší vlčata (1. a 2. třída) byly v průběhu roku přichystány větší i menší aktivity: úkoly na dopravní značky, tvoření KPZ, nebo třeba odlévání stop a stavění sněhových příšer s pomocí rodičů. Během krátkého rozvolnění se schůzky na chviličku mohly vrátit téměř do normálu a vlčata se tak párkrát sešla na dopravním hřišti a u vyhořelé klubovny. To muselo ovšem brzy skončit a vedoucí tak nyní hledají další způsoby jak dál, aby zůstali s vlčaty v kontaktu, ale zároveň prvňáky a druháky neusazovali ještě více před PC a nezatěžovali už tak přetížené rodiče.

 

Starší vlčata (3. třída a starší) plynule přešla z normálních schůzek k online schůzkám. Každý týden se tak v pondělí odpoledne potká velká část oddílu skrze obrazovky telefonů a počítačů. V první části schůzky vlčata vždy čeká hlavní program – kvízy, uzlování, šifrování, nebo třeba skládání origami. V druhé části pak přichází čtení, aktuálně s kluky čteme dobrodružný příběh z budoucnosti jménem Ready Player One.

Za 3. oddíl vlčat Markéta Hubínková a Lukáš Pavelka

 

Skauti

Přestože se stále nemůžeme scházet jako dříve, podnikat dobrodružné výpravy a učit se novým dovednostem v terénu, tak naše aktivita pokračuje v prostoru virtuálním. V této nelehké době se scházíme online. To nám však nebrání v učení se novým dovednostem, dokonce nám dává podněty k novému přístupu a zkoušení věcí, ke kterým bychom se na běžné schůzce jen těžko dostali. Během roku jsme se mohli zaměřit na různé programy, věnující se například bezpečnosti na internetu, různým detektivním hrám, ale i například interaktivním vědomostním kvízům. Samozřejmě nesmíme zapomínat na skautské dovednosti jako je například zdravověda, které jsme věnovali nejeden program.

Za 4. oddíl skautů Rudolf Semanský

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena