Skautské středisko Lípa Říčany

29. 10. 2021

Cyklotrophy 2021 – Alaskan adventure

 

Píše se rok 2021, 10. říjen. Více než stovka odvážných závodníků z 32 týmů se chystá po poledni vyrazit z nového skautského areálu na dobrodružnou cestu napříč Aljaškou. Sluníčko svítí, ale teplota se pohybuje kolem 13 stupňů, nebrání to ale tomu sednout na kolo a vyrazit. První stanoviště nikdo nemine. Cílem je nachytat co nejvíce ryb, nespadnout při tom z plovoucích ker a zajistit si tak zásobu jídla…a pak? Mapa říká jasně, kde se dá ulovit los, narýžovat valounky zlata, kde postavit věž a zachránit se tak před útokem medvěda grizzly, kde je nebezpečí sněžné vánice a orientace bude velmi obtížná, jak ochránit v nepřízni počasí oheň pro zahřátí, či si zábavně zahrát oblíbenou americkou hru Cornhole a postupovat aljašskou divočinou, po stopách Eskymo Welzla a Chrise McCandesse.

Po dvou hodinách a v průměru zdolaných 13 km se závodníci vrací do cíle, kde se začínají sčítat body a vysíleni se mohou občerstvit jídlem zlatokopů – chilkoot fazolemi. Nabití adrenalinem a informacemi o Aljašce se relaxuje a sdílí zážitky. Vyhodnocení nejlepších týmů a losování tomboly je jen třešnička na dortu. A kdo letos vyhrál? Sledujte Fb a web střediska Lípa Říčany.

Děkujeme moc městu Říčany za poskytnutí dotace na realizaci akce a BESIPu za reflexní odměny pro všechny účastníky. A už víme, že příští rok 2022 bude ve znamení NAMESTÉ NEPAL.

 Za hlavní organizátory Markéta Hubínková a  Zdeněk Vávra

 

Stalo se už tradicí posledních let, že  říčanští oldskauti objíždějí místa, na kterých před lety tábořili.  Letos  padla  volba na tábořiště  Velká Chyška na okraji Vysočiny. Pro ubytování jsme  zvolili  klášter  Želiv, odkud jsme  vyrazili na  kolech do krásného, ale  hornatého kraje. V lese poblíž  tábořiště už na nás  čekal bratr  Balú a zavedl nás na  místo, které je dodnes využíváno pro táboření. Na  tábořišti zazněly  historky z dob  dávno minulých a vzpomněli jsme i na  bratry, kteří už  nejsou  mezi námi.  Na  zpáteční cestě  nás  zastihla  průtrž  mračen a zahnala  nás  do autobusové zastávky. Po příjezdu do kláštera jsme se osušili, popadli hudební nástroje a vyrazili do místní hospůdky na  břehu říčky  Trnávky. Večerem zazněly  písně  dlouhejch  cest a bylo nám všem  dobře. Cílem sobotního programu se stal mlýn mezi Čechticemi a Košeticemi, kde jsme prožili jeden ze svých zimních táborů. V paměti nám zůstaly zážitky z nočního stopování či z výpravy na dřevěných lesnických lyžích značky „Trapper“, o jejichž užitečnosti se vedly mezi členy oddílu bohaté  diskuse. Po překonání několika údolí a k nim příslušných výšlapů, jak už je na Vysočině zvykem, bylo cíle dosaženo. Tentokrát byla cyklotúra rámována krásným počasím, podmanivými výhledy a taktéž dobrým obědem v košetické hospůdce. Všichni si den náležitě užili.

Zaznamenali bratři Pépé a Pítrs

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena