Skautský tábor Nečín

1. 10. 2014

Skautský tábor Nečín
12.–26. 7 .2014

Letní tábor Nečín 2014 je pro naše skautské středisko Lípa Říčany výjimečný. Je to poprvé od revoluce, tedy od roku 1989, kdy se na jedné louce sešly všechny oddíly pohromadě.

Na rozlehlé louce pana Holého mezi vesnicemi Nečín a Hříměždice se pilně staví. Během prvních dvou dní zde vyrostly dva tábory, od sebe vzdálené asi dvě stě metrů. Uprostřed mezi oběma tábory je společné náměstíčko se stožárem. Každý táborník tu má vše, co k životu potřebuje: kuchyni, latrýnu, sprchu, umývárku a svůj stan.

Program může začít! Atmosféru nám navozuje první táborový oheň. Zde jsou s posledními jiskřičkami skauti a skautky zataženi do děje celotáborové hry. Čeká je post apokalyptický svět. Mají za úkol si uvědomit, co je v životě důležité, bojovat o základní suroviny k životu nezbytné jako voda, půda, léky. Základem je práce v týmu, jen tak můžou zvládnout všechny překážky, které je čekají!

Ale to není vše, co tu zažíváme. Absolvujeme triatlon, užíváme si koupání v lomu, vaříme bez nádob a zažíváme jedinečné chvíle u ohňů ve stanech. Čas utíká a už je čtvrtek. Na louce se objevují další táborníci, dorazili nejmladší vlčata a světlušky. Rodiče jim pomáhají postavit podsadové stany, zabydlet se v nich a všechny čeká ještě deset dní tábora. Teď jsme v plném počtu! Celkem nás zde táboří stodvacet, z toho devadesát dětí a třicet vedoucích a roverů.

Počasí nám přeje. Světlušky v rámci své celotáborové hry sbírají skřítky. Není to ovšem nic snadného, musí bojovat s drakem, chránit před ním vajíčka. Vlčata se ocitají na Divokém Západě, kde vůbec není jednoduché přežít, jsou to ale drsní kovbojové, a tak své městečko zdárně dostaví a všichni si to moc užívají. Náladu nám nezkazily ani dvoudenní přívalové deště, které vyplavily několik stanů.

Vše jsme zvládli a všichni máme mnoho krásných vzpomínek na tento velký tábor.

Děkuji moc všem vedoucím za skvělou práci a městu Říčany za finanční podporu formou grantu, kterou jsme obdrželi.

Jana Rajtorová, zdravotník tábora

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena