Sklepy říčanských domů: říčanská fara, Masarykovo náměstí čp. 70

30. 5. 2023

Budova Farního úřadu v Říčanech s číslem popisným 70 již pamatuje tři století a je tak jednou z nejstarších budov na náměstí. Gustav Trnka zaznamenal, že v roce 1722 byla přestavěna, tehdy se jednalo o přízemní budovu. Roku 1863 došlo k navýšení o jedno patro. Od té doby se podoba domu příliš nezměnila.

Kamenný sklep, který můžeme v budově vidět dnes, se zdá být původním minimálně z doby přestavby v prvních desetiletích 18. století. Je valeně zaklenutý. Klenby a další konstrukční prvky jsou dobře zachované.

Matriky dosvědčují z logiky věci jen úmrtí, a to jak samotných farářů, tak i některého z rodičů, o které se zde působící duchovní starali. V roce 1850 zde zemřel teprve padesátiletý velebný pán František Wagenknecht, farář v Říčanech. V roce 1873 na faře zemřela Jozefa Klášterská, matka tehdejšího faráře a vdova po Janovi Klášterském, měšťanovi v Kostelci nad Labem, ve věku 84 let. V roce 1910 v tomto domě odešel na věčnost P. Martin Velický, notář a děkan, farář v Říčanech, narozený v jihočeském Lišově; bylo mu 73 let. (Z této doby pochází starší ze snímků u článku.) Z dalších kněží, kteří v Říčanech působili během 20. století, zmiňme děkana Josefa Ježka. Ten byl za druhé světové války vězněn za neskrývaný protinacistický postoj, po válce se do našeho města vrátil a mezi říčanskými obyvateli se najdou pamětníci, které křtil nebo oddával.

Fara je také dnes místem, kde bydlí a pracují kněží římskokatolické farnosti, v současnosti farář a kaplan. Na výuku náboženství sem docházejí děti různého věku, věřící se scházejí ke katechezím a k modlitbě. Říčanská veřejnost na faru může zavítat například na přednášky nebo svědectví.

Martin Škába ve spolupráci s Muzeem Říčany

Budova fary v podobě na přelomu 19. a 20. století. Autorem snímku z knihy Gustava Trnky Město Říčany v přítomnosti a minulosti je Bohumil Barták.Kamenná klenba sklepa pamatuje jistě 18. století.<BR>Foto: Martin Škába a archiv Muzea Říčany <BR>

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena