Sklepy říčanských domů: U Přerostů  

26. 11. 2022

V novém seriálu vám ukazujeme říčanskou historii z doslova jiného pohledu. Nahlížíme v něm totiž do říčanských sklepů, starých domů a navštěvujeme jejich dávné obyvatele.

Tentokrát se vydejme do domu čp. 5 na Masarykově náměstí. Dnes v něm najdeme prodejnu zdravé výživy a malou pekárnu. Dům, který zaujme svými krásnými výlohami, předsazenými velmi vkusně před samotnou fasádu, je po celých Říčanech znám jako dům U Přerostů. Tato rodina dům doslova proslavila. Od začátku 20. století, přesněji v roce 1911, zde začali pracovat a bydlet Aloisie a Antonín Přerostovi, kteří podnikali v krejčovském oboru. V roce 1912 si po vybourání příček mezi původními místnostmi Přerostovi zařídili obchodní prostory. Současně přistavěli část domu směrem do dvora (rozšíření o tři místnosti) a došlo také ke zřízení výlohy na náměstí.

Nájemci, obyvatelé a majitelé domu podle matrik a rešerší Gustava Trnky: V roce 1868 dům vlastnil JUDr. Jan Prokoš s manželkou Marií. V roce 1894 zde měla svatbu Milada Prokošová, dcera císařského rady Dr. Jana Prokoše, c. k. notáře. V roce 1905 dům zdědili Zdeňka Šátková a Milada Lhotová, od kterých dům v roce 1911 zakoupila Aloisie Přerostová. Při zakoupení domu, zde bydleli nájemníci JUDr. Karel Teršíp a knihař Josef Škába.

Popis sklepa: Nejhodnotnější část sklepů patrně stála již v 19. století. Pozornost si zaslouží nika s klenbou podepřenou sloupkem. Sloupek by mohl být do prostoru osazen druhotně (o jeho případném původním umístění se nic neví). Svislé nosné konstrukce zdiva jsou kombinace kamene a cihel. Příjemným překvapením jsou dveře s dochovanou reklamou: Aloisie Přerostová modní síň pro dámy a dívky.

 

Martin Škába ve spolupráci s Muzeem Říčany

 

 


 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena