Škoda 100 na cestách

29. 4. 2016

V tomto článku vám představím cestovatelský projekt, na kterém s manželkou Janou pracujeme od roku 2013.

Už jsme s Janou autem projeli skoro celou Evropu a stále jsme přemýšleli o cestě i mimo ni, za větším dobrodružstvím, po stopách dávných civilizací. Definitivní rozhodnutí přišlo na podzim roku 2012, kdy jsme vypůjčeným autem zdolali ostrov svobody, Kubu. Cestování v kraji, kde se čas zastavil v minulém století, nás nadchlo. Rozhodli jsme se proto koupit starší vůz a s ním procestovat co největší část světa. Jako první etapu jsme zvolili Asii. Mezi země, které navštívíme, mimo jiné patří: Turecko, Irán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán a Rusko. Celkově pojedeme přes 13 zemí cca 15 000 km. Napadlo nás, že se vydáme tou nejtrnitější cestou, že budeme spoléhat jen sami na sebe, a vše, co je k takové cestě potřeba, si zajistíme sami. Pojedeme bez GPS, navigovat nás bude jen mapa a hvězdy.

V roce 2013 jsme začali cestu plánovat. Nejdříve bylo potřeba vybrat auto. Chtěli jsme auto jednoduché a prosté elektroniky. U něj je největší šance, že se dá v případě poruchy opravit na koleni během cesty.

Další podmínkou bylo, že to musí být auto české, resp. československé výroby. V létě roku 2014 nastal velký den. Přivezli jsme na odtahovém voze naši Škodu 100. Předchozí majitel, který ji koupil v roce 1969, ji pojmenoval Barča.

Start naší cesty je naplánován na 16. 7. 2016 z náměstí v Říčanech.

Na slavnostní odjez jste všichni zváni. Naše cesta se neobejde bez partnerů, kteří budou mít svojí samolepku na autě, ale pomoci nám můžete i vy, na www.skoda100nacestach.cz najdete e-shop, kde si můžete zakoupit samolepku, nožík Mikov nebo naše triko. Od 17. 5. 2016 budeme i na www.startovac.cz, i tam bude možné nás podpořit. Každý, kdo nás podpoří, pojede s námi formou samolepky se jménem na voze!

Daniel Urban

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena