Slib věrnosti zákonům země

30. 11. 2018

Jiří Kozák

Na prvním zasedání nově zvoleného zastupitelstva ve středu 14. listopadu jsme všichni složili slib. Slíbili jsme věrnost České republice a zavázali se dodržovat její zákony. Na jednu stranu je to slib relativně formální, protože zákony musí dodržovat každý občan naší země.

Na druhou stranu by však složením tohoto slibu měl politik přijmout i fakt, že se do jisté míry stává vzorem v chování pro všechny ostatní. Přesto mám ale pocit, že se složení slibu stalo formalitou, kterou většina politiků přejde jako nutnou součást rituálu a jeho hlubší význam neřeší.

Prožíváme podzim, který je letos obzvláště slavnostní. Naše zem slaví sto let existence, krátce na to si připomínáme 29. výročí pádu komunistické totality. Jenže tyto oslavy mají zvláštní pachuť. Prezident republiky vyznamenává přisluhovače totalitního režimu a jeho blízké okolí čelí vážnému podezření, že získává nemalé ekonomické výhody z postů, které na Pražském hradě mají.  Premiér země, od svého začátku v obrovském střetu zájmů a trestně stíhaný, je podezřelý z účasti na ovlivňování svého syna, jednoho z hlavních svědků své kriminální kauzy, téměř v přímém přenosu.

Těch případů a podezřelých událostí okolo obou držitelů významných úřadů je hodně. A policie nekoná dostatečně efektivně, aby buď všechna podezření rozptýlila, nebo podezřelé hnala k odpovědnosti. Byť si to možná hned a naplno neuvědomujeme, oboje má obrovský dopad na všeobecné vnímání zákonů. A to na začátku práce obou zmiňovaných bylo to, co jsem zmínil v úvodu – slib věrnosti zákonům České republiky.

A mluvím-li v úvodu o vzorech chování, nejde jen o dodržování zákonů. Politici jsou vzorem i v tom, jak se k sobě chovají. Komunikace v politice by měla být slušná, diskuse svobodná a otevřená, kritika věcná a její přijímání důstojné a s rozumem. Přeji nám všem, ať se toho v brzké době na celostátní úrovni dočkáme. A věřím, že tomu tak bude i příští čtyři roky na úrovni komunální v Říčanech.)

Jiří Kozák,

zastupitel (ODS)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena