Slovo úvodem, březen 2021

28. 2. 2021

Jana Doleželová

zatupitelka

Vážení spoluobčané,

prožíváme již rok náročné období způsobené pandemií covid-19, která zasáhla životy nás všech, ať už po stránce fyzické, psychické, rodinné či pracovní a mnohdy i finanční.

Nadějí, jak se dostat z bludného kruhu karantén a restrikcí, je očkování. Proto jsme se rozhodli aktivně zapojit a zřídit ve spolupráci s Nemocnicí Agel Říčany velkokapacitní očkovací centrum, pro jehož vybudování jsme dostali důvěru ze strany Středočeského kraje. Jedná se o pilotní projekt v rámci našeho kraje umožňující při plném nasazení očkovat až 500 zájemců za den.

Nemocnice Agel Říčany, kde za město působím v dozorčí radě, je vlivem pandemie dlouhodobě kapacitně i personálně plně vytížená. Kromě běžně poskytované zdravotní péče se stará také o covid pozitivní pacienty na speciálním oddělení, i proto zřizujeme toto očkovací místo v městské sportovní hale. Odpovědným odborným garantem za provoz očkovacího centra bude říčanská nemocnice.

Věřím, že s příchodem jara se situace zlepší, a to nejen díky očkování. Slunce nás vytáhne ven, budeme trávit méně času v uzavřených prostorech a tím pádem bude mít vir těžší podmínky k šíření. Jakožto lékárnice kladu velký důraz na prevenci, protože je to právě náš imunitní systém a kondice, které hrají velkou roli v obranyschopnosti organismu proti patogenům.  Z mé lékárenské praxe mohu doporučit vitamin C, zinek a bylinu Třapatku nachovou, která má prokázaný vliv na posílení imunity. Prosím, posilujme odolnost vlastního těla a nezapomínejme ani na pobyt na čerstvém vzduchu a také důležitost kvalitního a dostatečného spánku. Přeji nám všem především zdraví a brzký návrat k plnohodnotnému životu, ve kterém se budeme moci potkávat, pracovat, chodit do školy, společně si užívat sport i kulturu.

Mnoho rodin a zejména pak maminek bude na jaře řešit výběr školky nebo školy pro své ratolesti. Přeji vám šťastnou ruku při výběru. Sama jsem před touto volbou stála vloni. Jsem moc ráda, že v nově otevřené mateřské školce Kuřátko u nás v Kuří našla dcera bezvadné paní učitelky i kolektiv a jsme obě moc spokojené. Město zde provedlo velmi citlivou rekonstrukci historické budovy na návsi, včetně vybudování herních atrakcí pro děti na zahradě. Nedaleko školky již brzy vznikne v ulici V Roklích nové multifunkční sportovní hřiště pro větší děti a dospělé. Právě proběhl výběr zhotovitele.

Také se nám pro Kuří podařilo získat dotaci pokrývající 95 % nákladů na stavbu chodníku. Ten by měl být již v srpnu hotov.  Zároveň zde připravujeme realizaci „Stopovací lavičky“. Mám velkou radost ze všech těchto projektů, které zkvalitní život místních.

Jako členka Klidného města a zároveň patriotka Říčan bych zde ráda osobně poděkovala Vladimíru Kořenovi za to, jak město pod jeho vedením vzkvétalo a zároveň popřála Davidu Michaličkovi mnoho úspěchů v jeho nové roli starosty, ve které mu fandím.

Především však držím palce všem obyvatelům Říčan, aby se nám v tomto městě příjemně žilo a aby radostí do našich životů přicházelo čím dál víc a naopak starostí, kterých bylo v tom posledním roce přehršel, ubývalo.

Přeji vám všem krásné dny.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena