Slovo úvodem

2. 10. 2015

Otto Hofmann syn spisovatele a scénáristy Oty Hofmana

Byl jsem potěšen, když mne kontaktovalo město Říčany s oznámením, že se hodlá zapojit jako partner do spolupořádání Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Festival už 47. sezónu probíhá v Ostrově u Karlových Varů. Můj táta Ota Hofman s pořadateli festivalu ještě za svého života velmi úzce spolupracoval, do Ostrova rád jezdil a na festivalu se cítil jako ryba ve vodě, byla to jeho srdeční záležitost. Jeho nadšení se po jeho smrti přeneslo i na mne a já se snažím pokračovat na spolupráci v jeho duchu.

Často myslím na své dětství, na svého tátu. Vzpomínám na chvíle, které jsme spolu prožili, a je mi líto, že společných chvil nebylo víc. Mám ale výhodu oproti jiným „dětem“. Já jsem totiž s tátou pořád, každý den, prostřednictvím jeho díla, jeho knih a hlavně scénářů a zrealizovaných filmů. Pamatuji si, jak mnohé postavy a jejich příběhy vznikaly, jak táta jejich osudy tvořil, vymýšlel, kde se inspiroval. Osudy mnohých postav jsem prožíval s tátou, a musím se přiznat, že je prožívám ve vzpomínkách stále.

Můj táta Ota Hofman byl člověk s neobyčejně širokou fantazií. Viděl do budoucnosti a byl to jeho velký ten dar, který s radostí uměl rozdávat spolu s fantazii, smíchem a radostí a také říkal, a teď mi dovolte použít jeho slova:

„Tenhle svět, i když není zrovna nejlepší, ale lepší neznám, je plný kouzel a zázraků; zkuste je se mnou spočítat, nedopočítáme se: zázrak slunce, den, noc, hvězdy nad zahradou, vůně růže, kouzlo, kterým se proudící voda proměňuje v led, housenka v motýla, zrnko obilí v klas a nakonec v chleba, zázrak života, kterým se tatínkovi a mamince narodí kluk anebo holka, kouzlo snů, let kolibříka, kůň, běžící ranní rosou, pruhy zebry, ryba, šnek, vzpomínky, brusle, míč, kamarádi, smutek a slzy, rozbité koleno, zahojené koleno a co já vím, co ještě, písnička, pohádky, plamen svíčky, rozsvícená žárovka, oheň, polárkový dort, měsíc nad mořem, kámen, ještěrka, slon, žirafa - vlastně  bych sem mohl napsat celý svět kolem nás i v nás a byla by to pravda a taky nebyla, protože všecko se stále proměňuje, svět kolem nás i my v něm.

 

Ale vlastně jsem vám chtěl prozradit úplně jiné tajemství, čáry a kouzla, která odemykají třináctou

komnatu, plnou pokladů, o jakých se nesnilo ani králům v zlatých zámcích na diamantové hoře ani pirátům. Klíč k té komnatě vypadá takhle:

 

A B C D E F G H CH I J K L M N O P R S T U V W Y Z

Č   É          Í         Ň ›   Ř Š   ˇ     Ý Ž

Ě                                ů

!!!!?????"""",,,,.....((((((()))))))????!!!

 

 

Ten kouzelný klíč má každý z nás na dosah ruky, jen někdy zapomíná, že ho má. Jeho škoda. Mít stále  možnost přivolat si báječné kamarády jako je Tom Sawyer a Huck Finn, prožívat nová a nová dobrodružství, povídat  si s moudrým kapitánem Nemem, cestovat za Havranpírkem do doby

kamenné a druhý den letět ke hvězdám, komu se to tak hned povede? Přeji vám, abyste svůj kouzelný klíč k třinácté komnatě, plné knih, nikdy neztratili“ Ota Hofman

 

Takže mi dovolte, abych Vás všechny pozval na letošní festival tady u nás v Říčanech. Přijďte zavzpomínat na mého tátu do Centra Na Fialce, kde bude souběžně s festivalem probíhat výstava: „Kdo byl Ota Hofman“. A přijďte do kina na nové dětské filmy. Pro veřejnost budou promítány celou neděli 11.října, školy budou navštěvovat soutěžní snímky v průběhu celého týdne. Přeji Vám mnoho hezkých filmových zážitků.

Otto Hofmann

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena