Slovo úvodem

29. 1. 2016

Ivana Dudová - koordinátorka Mateřského centra Mraveniště

Vážení spoluobčané, sousedé a kamarádi, jedním slovem Říčaňáci. Dostalo se mi možnosti vás oslovit prostřednictvím úvodníku Říčanského kurýru. Již třetím rokem pracuji v mateřském centru v Říčanech a ráda bych vám přiblížila know-how a potřebu mateřských center. Naše mateřské centrum může fungovat i díky městu Říčany, děkujeme.

Myšlenka mateřských center byla do České republiky implantována z Německa. Zakladatelky prvního mateřského centra u nás se inspirovaly zkušenostmi německých kolegyň a vytvářely český model mateřských center.  První centrum založila ve spolupráci s YMCA v Praze Na Poříčí Rút Kolínská. Její  kniha  Mateřská centra přináší poznatky z návštěv v německých mateřských centrech a tak i návod pro české ženy.

Základní myšlenka činnosti mateřských center je vytvoření komplexního programu pro rodiny s dětmi v oblasti kultury, zábavy, sportu i vzdělávání a budování profesionální organizace. Mateřská centra nejčastěji zakládají ženy na mateřské dovolené a ty se také v centrech často scházejí. Hlavním cílem center je proto uspokojení potřeb této sociální skupiny obyvatelstva. Mateřská dovolená je všeobecně vnímána jako období krásné, přinášející pozitivní mateřské zážitky. Z této představy vycházel zřejmě i autor termínu „mateřská dovolená“. Pravděpodobně ale neexistuje žena (a ani muž, pokud byl na rodičovské dovolené), která by v tomto období dovolenou prožila. Vedle pozitivních zážitků jsou tu náročné rodičovské povinnosti, stereotypní nikdy nekončící nedoceňovaná péče o domácnost, společenská izolace, ztráta důvěry ve vlastní schopnosti atd. atd.

Mateřská centra, tedy i MC Mraveniště, nabízí v nově zrekonstruovaných prostorách bezpečné zázemí dětem, matkám, otcům, rodičům i prarodičům ke sdílení, vzájemné podpoře a spolupráci. Snažíme se dodržovat know-how mateřského centra a nabídnout vlídné prostředí všem, kteří ho potřebují. Nabízíme ženám možnost setkávání, vzdělávání i odpočinku formou workshopů všeho druhu. V příjemném prostředí se mohou nejen setkávat, ale i předávat si zkušenosti, svěřovat se a navazovat nové vztahy. Nabízíme možnost pomoci v podobě potřebných kontaktů. V mateřském centru mohou ženy (i muži) uspokojit své sociální potřeby a co je důležité, mohou se přitom zde rozvíjet i jejich děti.

Pro děti je u nás připravena pestrá nabídka kroužků z odvětví výtvarného, hudebního, sportovního i vzdělávacího. Maminkám nabízíme ruční dílny i vzdělávací přednášky pro usnadnění návratu do zaměstnání. Mraveniště také každoročně pořádá mnoho akcí pro celé rodiny.

Ráda bych touto cestou pozvala všechny maminky, tatínky i babičky a dědečky, kteří jsou u nás v Říčanech noví nebo se cítí sami, přijďte mezi nás. Můžete jen tak navštěvovat různé aktivity nebo se aktivně zapojit do pořádání plánovaných akcí. Každá pomoc je vítána a třeba právě pro vás to bude tím správným kořením života.

Když se všichni budeme podílet na aktivitách v Říčanech, bude se nám tu všem žít lépe.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena