Slovo úvodem červenec/srpen 2020

6. 7. 2020

Kateřina Čiháková,

metodik výukových programů
muzea Říčany

 

 

 

 

 

Letošní léto budou lidé častěji trávit jinde než na exotických dovolených, v klimatizovaných hotelových pokojích a přelidněných plážích. Pokud se vypravíte za hranice, na Slovensko nebo do Rakouska, můžete si všimnout toho, že ačkoli vás nikdo na hranicích nezastaví, poznáte snadno při pohledu z auta, že jste hranice přejeli. A není to jen díky cizojazyčným nápisům. Krajina u našich sousedů totiž vypadá jinak, na pásech polí se střídají brambory a obilí, na mezích rostou keře a kvete mateřídouška a všude nad tím létá spoustu motýlů, čmeláků a polních ptáků.

Tento úvodník píšu v polovině června, právě dnes večer má Evropský parlament hlasovat o rezoluci o střetu zájmů Andreje Babiše. Kdyby měli hlasovací práva skřivani, vlaštovky, koroptve nebo modrásci bylo by to jednoznačné. Současná zemědělská politika v ČR (podporovaná šikovně nasměrovanými dotacemi z EU) jednoznačně nahrává konsorciím, která ovládají hospodaření na obrovských lánech, včetně veškerého souvisejícího byznysu s hnojivy, pesticidy a zpracováním produktů, jako je metylester řepkového oleje.

To vede k drastickému úbytku života z krajiny okolo nás.  Kdy jste naposledy prošli hejnem modrásků? Kde jste vyplašili hejno koroptví? Zkoušeli jste plavat v rybníce pod vodou s otevřenýma očima? Podobné vzpomínky mají dnešní osmdesátníci na krajinu tady, v Říčanech. Taky na chytání raků nebo trhání kytic lučních květin. Tyto vzpomínky vám přinášíme opět v tomto čísle Kurýru, ale hlavně si je můžete vyslechnout jako audionahrávky na výstavě Proměny krajiny: Je to ve vašich rukou. A třeba takové zážitky čekají i na vás a na vaše děti. Tam venku, pokud změnu krajiny skutečně vezmeme do svých rukou. Třeba když se díky spolupráci starostů se zemědělci podaří zatravnit okolí pramenů Rokytky a zlepšit tak čistotu vody přitékající do rybníka Jureček.

Co můžete udělat už teď v létě? Nejdřív se můžete rozhlédnout a vidět: nové asfaltky a stavby, remízky a polní cesty s alejemi, rybníky zelené i vybagrované, lesní paseky. Pak se začít ptát sebe, kamarádů, sousedů, místních pamětníků: Opravdu si musím napustit bazén, když máme v Říčanech dva rybníky vybudované pro koupání? Potřebujeme tohle všechno ke svému životu, pohodlí? Bylo to tak vždycky? Co bylo na tom místě, kde se teď zrovna betonuje? Vznikne tu něco, co nám uleví od horka a sucha? Zbyde tu místo pro ptáky a hmyz? A co pro to můžu udělat teď, když je do voleb daleko?

Možná jste už v červnu zaseli na záhonek nebo do trávníku před dům pár lučních semínek. Nebo jste s nimi bombardovali nové remízky mezi poli. Teď v červenci se s námi můžete vypravit na stejné místo a vypustit tam desítky motýlů, které se tady v muzeu právě kuklí. Na rodinném odpoledni si můžete vyrobit hmyzí domek nebo vyrazit na Dvorek za kozami a ovcemi a zjistit, jak podpořit jejich chovatele. A přemýšlet o tom při každém nákupu potravin. Každý nákup sáčku mouky, sušenek, ovoce nebo zeleniny je součástí rozhodnutí pro podporu zdravé krajiny. V červenci se můžete se zapojit do sekání a sušení sena na orchidejové louce u Vojkova. Město Říčany potřebuje vaši pomoc s vytipováním míst pro zasazení stromů do ulic. Stromy, které nám ulice zdarma klimatizují, uvítají pravidelnou zálivku. I to můžete vzít do vlastních rukou.

Užijte si léto venku a s otevřenýma očima. Příští rok je možná budete moci otevřít i pod vodou.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena