Slovo úvodem, duben 2021

4. 4. 2021

Petr Auředník

radní

Po dlouhé zimě přichází oteplení, dny jsou delší, příroda se probouzí, vzniká nový život.

Stejně jako se do přírody vrací jaro, i my na radnici chystáme nové „jarní“ projekty. Pro letošní rok jsme si mimo jiné připravili i několik drobných nápadů, jak za pomoci vás, občanů, udržet v našem krásném městě pořádek a kultivované veřejné prostranství.

Na některých vstupech do říčanských lesů jsme např. v rámci tzv. „ploggingu“ umístili pytle na odpadky spolu s informační cedulí a popelnicí tak, aby ti z nás, koho trápí odpadky v lese, mohli přiložit ruku k dílu. Při procházce pak lze pohodlně uklidit malý kousek lesa. Jeden člověk to sám nezvládne, ale pokud nás bude víc, jsem si jistý, že brzy budou lesy, díky kterým je naše město tak atraktivní pro život, uklizené a čisté.

Další z řady připravovaných projektů je i revitalizace sídlišť. Již loni řada z vás přispěla svými nápady do tohoto projektu. Nyní intenzivně připravujeme jejich realizaci. Všem aktivním spoluobčanům patří velké poděkování.

Na radnici také chceme, aby i v dnešní těžké době mohli lidé trávit volný čas venku a v přírodě. Osobně zastávám názor, že pobyt venku není nijak nebezpečný ani v době „covidové“. Naopak. Pobyt na čerstvém vzduchu, vitamin D ze slunce, to vše posiluje imunitu. Mít silnou vnitřní ochranu a odolnost je dnes důležitější než kdy jindy. Proto jsme na radnici většinou hlasů rozhodli o prodloužení otvíracích hodin městských hřišť. Věřím, že to ocení především říčanská mládež.

Na jaro se těším letos snad ještě víc než v uplynulých letech. Určitě to souvisí se současnou situací, kterou nezavinil nikdo z nás, ale která zásadně ovlivnila naše životy. Jsem přesvědčen, že i díky teplejšímu počasí se bude situace výrazně zlepšovat a všichni si opět společně zajdeme na koncert, do divadla, zaplavat do bazénu, nebo budeme dělat všechno to, co nám dnes chybí a ještě před rokem přišlo zcela normální.

Vážení spoluobčané, myslím, že spolu vše nakonec zvládneme. Rovněž se ale domnívám, že se celá situace dala a dodnes dá řešit i bez pošlapávání práv občanů. To se bohužel již více než rok u nás děje. Příkladem budiž dlouhodobé uzavření škol bez existence reálných důkazů, že toto opatření zlepšuje epidemickou situaci v ČR. Zkušenost v okolních zemích tomu nasvědčuje.

Není to správné a doufám, že každý, kdo nějaký zákon porušil, bude jednou spravedlivě potrestán.

Co je však mnohem důležitější? Osobní odpovědnost a tolerance. Prosím, buďme k sobě laskavější, tolerantnější a ohleduplnější. To je jediná a správná cesta, jak se z této společenské krize dostat zpět do „normálního“ života.

Přeji všem mnoho zdraví, dobré nálady a jak říkal jeden slavný meteorolog: slunce v duši!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena