Slovo úvodem, květen 2020

3. 5. 2020

David Michalička,

místostarosta

 

Milí Říčaňáci,

naše město, země a vlastně celý svět v těchto dnech slaví 75 let od konce druhé světové války. Zdá se to již dávno. Moje babička, která válku zažila jako dítě, mi o ní občas vyprávěla. Musela to být nepopsatelná hrůza. Zvěrstva, která někteří lidé páchali, si dnes nedovedeme ani představit. Náš národ naštěstí těžké chvíle přestál. Díky odvaze a obětavosti těch, kdo bojovali a padli za vlast, dnes my můžeme žít. Svůj život za naši svobodu položili i tři říčanští povstalci, když 5. května 1945 poblíž mostu sebevrahů (dnes ulice 5. května) obsazovali německý obrněný vlak. Tři dny poté, 8. května 1945, bylo Československo osvobozeno a skončila válka v Evropě.

Bohužel, zanedlouho poté přišla další rána v podobě nástupu komunistického režimu. Lidé byli opět pronásledováni, měli strach a žili v nesvobodě. I toto období jsme ale překonali a od roku 1989 žijeme ve svobodné zemi. Donedávna bychom asi řekli, že v relativním blahobytu a stabilitě.

Poslední týdny nám však ukázaly, jak křehký náš globální svět je. Ze dne na den se hodně změnilo. Byli jsme donuceni zpomalit, zastavit se. A možná to tak je správně. Vlastně mám pocit, jako by naše matička Země zatáhla za záchrannou brzdu a říkala nám: „Lidi, neblbněte!“. Život, zdraví, bezpečnost, naši blízcí, obyčejné věci. To vše je najednou na špici žebříčku hodnot. Stejně jako za války. Zjistili jsme, že se dokážeme omezit, umíme si pomáhat, myslíme na druhé. Máme více času zamyslet se i sami nad sebou, přehodnotit priority. A možná, že se dokonce začneme k naší planetě chovat udržitelněji.

Podobně jako válka, i dnešní krize nás semkla. Máme společného nepřítele. Abychom nad ním zvítězili, spolupracujeme, přemýšlíme. Je více než pravděpodobné, že lidstvo čeká velký pokrok. Podle přísloví „všechno zlé je pro něco dobré“ vidíme již teď v přímém přenosu pozitivní změny. Všechny generace si osvojují nové technologie, řada věcí se zjednodušuje, nacházíme nová řešení a inovace.

Nevyhnutelně nás ale také čeká ekonomická krize, i když zatím nevíme, jak bude dlouhá a hluboká. Proto říčanští zastupitelé v dubnu schválili úsporná rozpočtová opatření. Některé velké investice se dočasně odkládají, aby si město vytvořilo bezpečnou finanční rezervu. Neznamená to však, že se přestává stavět či opravovat. Množství projektů pokračuje, na další akce jsme získali dotace, projektujeme.

Květen, měsíc rozkvetlých stromů a libajících se milenců, je letos v Říčanech také tak trochu měsícem jízdního kola. Zajímá vás, kudy vede nově otevřená cyklostezka Kolovraty - Mnichovice? Chcete vědět, jaké výhody na vás čekají v akci Do práce na kole? Už jste vyzkoušeli jedno ze čtyřiceti nových sdílených kol v Říčanech? Našli jste nové kryté parkoviště B+R před nádražní budovou? Věděli jste, že se v okolí města plánují traily a singletreky pro zkušenější bikery? Nejen to se dočtete na dalších stránkách Kurýru. 

Přeji příjemné čtení a co nejradostnější měsíc květen.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena