Slovo úvodem, prosinec 2022

26. 11. 2022

Eva Hazdrová Kopecká,

ředitelka Koloběhu Říčany, p. o.

Milí říčanští,

když v roce 2019 dalo zastupitelstvo města Říčany vzniknout příspěvkové organizaci Koloběh s cílem provozování dobročinného obchůdku, zachování oběhu věcí, pomoci potřebným, aktivizace seniorů i mezigeneračního sdílení, možná jsme ani my, kteří jsme byli u toho, netušili, jak nás přijmete a jak se nám v našem konání bude dařit.

Tři roky fungování ukázaly, že se podařila úžasná a neuvěřitelně smysluplná věc! Že srdce našeho města začalo bít ještě trochu jinak než doposud: totiž ještě o něco „lidštěji“ a radostněji. Ten krásný prostor na náměstí není (k prasknutí) naplněný jen darovanými věcmi, tedy tím, co je oku viditelné. Moudře řekla Liška Malému princi, že správně vidíme jen srdcem, a to, co je opravdu důležité, je očím neviditelné. Právě tak to je u nás: to, co tvoří neopakovatelnou a nepřenositelnou atmosféru Koloběhu, jsou vedle hrnečků, knih, hraček, oblečení a různých pokladů hlavně velkorysost našich dárců, obětavost našich dobrovolníků a radost našich zákazníků. Z těchto neviditelných substancí roste jedna velmi důležitá: naděje. A protože žijeme v době, kdy se zdá, že nadějné vyhlídky ztrácíme, protože problémů a tísní nejrůznějšího druhu přibývá, a kdy máme pocit, že dobra kolem nás je méně a méně, je důležité napsat, připomenout a dosvědčit, že jsou místa, kde lze naději načerpat. I náš milý Koloběh.

Tady si lidé skutečně pomáhají a pomoc se díky perfektní spolupráci se sociálními pracovnicemi dostává do rukou, které ji opravdu potřebují. Tady se skutečně neplýtvá a každý dar najde cestu tam, kde ještě poslouží. Zde se daří spojovat různé generace, zapojit a potěšit osamělé seniory nebo maminky na mateřské, přinést s kulturními zážitky duchovní obohacení každému, kdo o ně má zájem.

Z toho všeho plyne zásadní závěr: dobří lidé existují, je jich hodně a jsou blízko. Vlastně jich jsou plné Říčany. Děkujeme vám, že nám dáváte možnost denně se o tom ujišťovat. Děkujeme za dary, nákupy, podporu a přízeň. Děkujeme všem našim dobrým duším. Se světlem naděje na to dobré v nás přeji klidný advent, požehnané svátky vánoční a těším se na setkávání s vámi v našem ostrůvku naděje a radosti v roce 2023.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena