Slovo úvodem, prosinec 2022

29. 12. 2022

David Michalička,

starosta

Naděje…

Tu pravidelně vkládáme do začátku nového roku. Naděje, že najde

me, co hledáme, urovnáme staré spory a budeme mít více životní jistoty a pohody. Naděje, že tento rok bude lepší a klidnější, než ten předchozí.

Naději nám nikdo nemůže vzít, vyvolává v nás touhu i očekávání. Přelom roku je dobou, kdy často bilancujeme, ale také plánujeme budoucnost. Asi většina z nás si přeje klidný, bezpečný, ale současně rozmanitý a kvalitní život. Toužíme po lásce, míru, ale i po troše štěstí a úspěchu. Někdo je má, jiný je právě teď s nadějí vyhlíží.

Nadcházející rok 2023 bude jistě zase trošku jiný než všechny předchozí. Jen zatím nevíme, co nás překvapí. Vlastně doufám, že nás už nic špatného nepřekvapí. Naše země bude mít zanedlouho nového prezidenta či prezidentku a myslím, že řada z nás právě do této osoby vkládá naděje na lepší časy. Stále více si uvědomujeme, jaké hodnoty jsou opravdu důležité. Pravda a láska, ale také práce, zdraví a hlavně samotný život.

O život již téměř rok bojují miliony lidí nedaleko od našich hranic. Jen proto, že jeden tamní prezident si usmyslel, že se zapíše do historie jako dobyvatel. Lidé na Ukrajině dnes a denně řeší nedostatek vody, jídla, tepla i elektřiny. Přesto, s až neskutečnou odvahou bojují proti převaze. Město Říčany i v roce 2023 chystá rozumnou a cílenou pomoc přímo do postižených regionů. Pravda a láska, ale také rozum a mír v Evropě musí zvítězit.

V našich končinách se zatím krize projevuje plíživě. Energie, jídlo i další zboží prudce zdražily, ale zatím se s tím většina z nás nějak popasovala. Horší časy ale mohou ještě přijít, zejména v podobě nedostatku práce. Historie z období meziválečné krize ve 30.letech bohužel napovídá, že v takovém případě hrozí příklon k extremismu a radikálnímu nacionalismu. Buďme proto velmi opatrní, přizpůsobme svůj životní styl a třeba i úspory, aby nás jen tak něco nepřekvapilo.

Město Říčany je navzdory těžké době v dobré kondici. Jak finanční, tak personální (i když volné pozice stále nabízíme). Díky kontinuitě ve vedení jsme i při tvorbě rozpočtu na rok 2023 vsadili spíše na jistotu. Držíme velké rezervy, plánujeme energetické úspory, i výstavbu vlastních zdrojů. Kromě toho budeme zejména opravovat a vylepšovat stávající infrastrukturu.

Říčany byly před několika dny již popáté v řadě vyhodnoceny jako nejlepší místo pro život. Víme, že je stále co zlepšovat, ale přesto dovolte, abych vám všem poděkoval. Město tvoří lidé, vy všichni, a proto je to zejména vaše ocenění.

Šťastný Nový rok a celý rok plný naděje vám přeje Váš starosta David Michalička

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena