Slovo úvodem, říjen 2020

4. 10. 2020

Je nám tu dobře…

Druhá „kovidová“ krize, nejistota, neustálé změny ve školách, smutný vývoj ekonomiky a mnoho dalšího.

Vím, je toho opět dost a zachovat klid stojí nemalé úsilí. Máme však Ladův kraj a možná si ani neuvědomujeme, jak velkým přínosem je pro nás v této době jeho malebná členitá krajina, rozkládající se na území jižně od Prahy až k řece Sázavě.

Pobyt v přírodě, a to i na čerstvém podzimním vzduchu, umí odehnat všelijaké chmury, dokáže povzbudit a třeba i inspirovat k něčemu novému. Vím to, musí to tak být, přece jinak by se nám neozývali stálí a z Ladova kraje nadšení turisté. Zkuste se i vy třeba trochu více toulat po méně známém a vzdálenějším okolí. Můžete poznat stezky a cyklostezky Ladova kraje, kde nemusíte mít obavu, že bude přelidněno, a kde ozdravíte nejen své tělo, ale „vyčistíte“ si i hlavu.

Ať už jste pěší či cyklisté, do vzdálenějších míst se můžete snadno dostat vlakem. Od severu k jihu vede Ladovým krajem železniční trať z pražského Hlavního nádraží do Benešova, se zastávkami v Říčanech, Světicích, Strančicích, Mnichovicích, Mirošovicích, Senohrabech, Pyšelích a Čerčanech. Dopravíte se přímo tam, kde vás to zajímá, nebo se naopak necháte po delším výletě odvézt domů.

A víte, které obce se hlásí k odkazu výjimečného malíře Josefa Lady? Jsou to Černé Voděrady, Čestlice, Hrusice, Kaliště, Kamenice, Klokočná, Kostelec u Křížků, Kunice, Louňovice, Mirošovice, Mnichovice, Mukařov, Nupaky, Ondřejov, Říčany, Senohraby, Struhařov, Světice, Svojetice, Tehov, Tehovec, Velké Popovice, Všestary a Zvánovice. Znáte je? Některé umí překvapit téměř nedotčenou romantickou přírodou, jiné zajímavým kostelem, návsí, památkou, sportovištěm nebo třeba útulnou hospůdkou, prostě každý si najde to své.

Kromě zcela nové čtrnáctikilometrové stezky pro cyklisty, in-line bruslaře a pěší Do Prahy na kole z Mnichovic do Kolovrat můžete vyzkoušet třeba nejdelší okružní trasu s názvem Krajem Josefa Lady. Je dlouhá 76 kilometrů a výškový rozdíl činí 222 metrů. Spojuje svazkové obce, je značena červeným květem a nabízí spoustu menších i méně náročných okruhů a odboček. Pak je tu pětadvacetikilometrový Hrusický okruh s větším stoupáním k Ondřejovu. Trasa o délce 18,5 kilometru vede Voděradskými bučinami, kde projedete či projdete Svojeticemi, Louňovicemi a relaxaci najdete třeba v pohostinných Lesních lázních u Zvánovic. Můžete se podívat i do okolí Velkých Popovic a Kamenice. Začátek trasy (37 km) je na vlakovém nádraží v Mirošovicích. Po cestě poznáte například Senohraby s jejich zříceninou Hláska nebo kunický zámek Berchtold s restaurací, rozsáhlým parkem a sportovištěm. Naučných pěších tras je zde mnohem více. Inspiraci lze najít nejen na webových stránkách Ladova kraje, ale třeba i v říčanském infocentru.

Možná pak zjistíte, že zas není až tak špatně. Přeji nám všem, ať nám je v Ladově kraji dobře, i když slunce už zrovna letně nesvítí.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena