Slovo úvodem, říjen 2021

29. 9. 2021

Tomáš Rajtora

zástupce vedoucího střediska Lípa Říčany,
autor projektu nové klubovny
a koordinátor stavby

 

Dne 11. září 2021 měli říčanští skauti několik důvodů k velké radosti. Po dlouhé pauze jsme se opět mohli začít scházet a zahájit naši běžnou každodenní činnost v oddílech. Hlavně jsme ale po několikaletém úsilí, plánování, shánění prostředků a po 18 měsících stavby mohli otevřít náš nový vysněný skautský domov. To, co se na začátku zdálo jako nemožné, se najednou zhmotnilo a stalo se skutečností.

 

Stalo se tak díky mnoha aktivním členům skautského střediska, díky mnoha firmám z Říčan a blízkého okolí, díky městu Říčany, Středočeskému kraji, nadacím a také díky říčanským spolkům, ti všichni nám při naší snaze projevili svou podporu. V neposlední řadě to bylo obrovské množství rodin a jednotlivců, kteří pomohli se stavbou na brigádách, nebo přispěli také finančně. Všem výše jmenovaným patří velký dík nejen za čas a peníze, ale také za tu podporu, kterou jsme cítili a dodávala nám energii a smysl tomu, co děláme.

 

Klubovna není jen dům, je to především prostor, kde ve svém volném čase děti zažívají mnohá dobrodružství, utváří si životní hodnoty a přátelství často na celý život. Není divu, že k takovému místu poté vzniká silné pouto. To bylo více než zřejmé, když před rokem, 2. 9. 2020, vyhořela původní 51 let stará klubovna. Emoce a dojemné vzkazy lidí, které jsem často ani neznal, hovořily samy za sebe. I tuto překážku, se kterou jsme při stavbě nové klubovny nepočítali, se podařilo překonat a vyhořelou klubovnu jsme souběžně s tou novou stihli opravit do původní podoby.

 

Když se obě klubovny druhou zářijovou sobotu slavnostně otevíraly, cítil jsem, že se neradují jen skauti, ale všichni, co nás podporovali a které jsem výše jmenoval. Já jsem měl stejně velkou radost z toho, že se nám to společně podařilo! Byl to vlastně společný projekt Říčaňáků.  Jsem rád, že žijeme ve městě, kde funguje pomyslná sousedská výpomoc a kde jsou lidé všímaví k potřebám druhých. Přeji i ostatním místním spolkům odvážné sny a sílu na jejich realizaci.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena