Slovo úvodem, září 2022

26. 8. 2022

David Michalička,

starosta

 

 

Vážení spoluobčané,

léto a dovolené pomalu končí, pro děti začíná nový školní rok. V září se také konají komunální volby. Po dvou vyčerpávajících letech s pandemií čeká nejen Říčany a Českou republiku další výzva. Drahé energie již do- hnaly většinu z nás a výhled je bohužel nejistý. Tématem číslo jedna se stávají úspory.

Naše město je však připraveno. Finance jsou ve skvělé kondici, díky dřívějším rozhodnutím jsme v mnoha ohledech napřed. Většina městských budov je po rekonstrukci a zateplena, využíváme obnovitelné zdroje energie a plánujeme další. Základní služby jako dodávky vody, likvidaci odpadů či veřejnou dopravu jsme nedávno vysoutěžili a máme dlouhodobé smlouvy. Brzy též obnovíme vlastní a vydatné zdroje pitné vody, které patří k základní kritické infrastruktuře.

Město ale není jen instituce, služby a infrastruktura. Město tvoří především lidé, jeho obyvatelé. Na radnici myslíme dopředu a již několik měsíců podnikáme kroky, aby nikoho případná krize nezaskočila. Na podzim chceme spustit program energetického poradenství pro všechny. Ne každý se totiž orientuje v moderních technologiích, jako jsou tepelná čerpadla nebo solární panely. Navíc město vytvořilo zásoby palivového dře- va z vlastních lesů, které nabídneme obyvatelům Říčan za zvýhodněných podmínek.

Krásné, avšak poměrně nákladné a zbytné projekty typu venkovní koupaliště či revitalizace náměstí jsme prozatím odložili. Soustředíme se na opravy a rekonstrukce stávající infrastruktury, jako jsou silnice, chod- níky, školy. Na rozdíl od jiných měst a krajů, které jízdné zdražují, jsme rozšířili veřejnou dopravu vlastními autobusy zdarma. Od září jich po celém městě jezdí celkem šest. Na místo nekontrolované výstavby dalších a dalších bytů, jak bohužel stále sledujeme v okolních obcích, dbáme v Říčanech na přiměřený a udržitelný rozvoj. Náš přísný územní plán i příspěvky developerů na infrastrukturu jsou vzorem pro města napříč celou republikou. Důraz v Říčanech klademe i na přírodu a životní prostředí, protože klimatickou změnu ani válka či energetická krize nezastaví.

Jsem osobně velmi rád, že s rodinou můžeme žít právě v Říčanech. Uvědomuji si, jaké máme štěstí. Nejen na polohu, dobrou dostupnost Prahy, krásnou přírodu, ale také dobu, ve které žijeme. Svoboda a demokracie totiž nejsou samozřejmostí. Měli bychom o ně stále pečovat a nebýt lhostejní k dění kolem sebe. Za pár týdnů budeme opět po čtyřech letech svobodně rozhodovat o tom, jakým směrem se bude naše město dále ubírat.

Přeji vám šťastnou ruku a hlavně zdraví, svobodu, mír a klid.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena