Slovo vedoucího Městské policie Říčany Václava Řezáče

20. 3. 2015

Vážení občané, nevím, jestli to byla náhoda, ale v době, kdy jsem byl požádán, abych zde napsal několik řádek, tak jsem zjistil, že v letošním roce Městská policie Říčany oslaví 20 let od svého založení.

28. 6. 1995 na jednání zastupitelstva byla schválena obecně závazná vyhláška o zřízení městské policie. Tímto datem byl učiněn první krok k posilování bezpečnosti ve městě. Za sebe si dovolím ještě jedno malé soukromé výročí, a to je 10 let mé práce u městské policie v Říčanech a celkem 21 let, co jsem strážníkem městské policie (MP). Dá se říci, že by se dalo bilancovat, jaké to vlastně byly roky a co nám to všem přineslo. Nechci se tedy rozepisovat, co se všechno udělalo a co nás čeká. Pravdou je, že práce je stále dost, a tak, jak se vyvíjí bezpečnostní problematika, tak je potřeba držet krok a úměrně posilovat síly a prostředky.

Vše se odvíjí od možností města. Městskou policii si každé město platí ze svého rozpočtu. Nejde však jen o ekonomickou stránku, tou hlavní věcí je podpora města a jejího vedení. Pokud chceme, aby ve městech byla fungující městská policie, tak musí panovat shoda na všech úrovních. Ne vždy tomu tak ve všech městech je. Za sebe říkám, že město, které posílí svoji bezpečnost prostřednictvím těchto složek, získá účinný nástroj, který si může vést a cíleně úkolovat. Využitelnost kolegů od státní policie ČR ve městech je velmi omezená a naráží na jejich značnou vytíženost a daleko větší územní působnost. Strážníci městských policií jsou pak nejčastěji viditelnou složkou v terénu. V rámci města Říčany mohu jen kvitovat přístup vedení města, které se již od prvopočátků zřízení městské policie dlouhodobě ve shodě snaží vytvářet ty nejlepší podmínky, nemohu rovněž opomenout i osobní přístup ke strážníkům, za což děkuji. A není to jen vedení města, ale sami občané, kteří se nemalou měrou podílejí na bezpečnosti, a mohl bych jmenovat hasiče a další, se kterými strážníci spolupracují.

Vnímám i negativní postoje vůči městským policiím, ale tam je nutné si uvědomit, že strážník je mj. represivní složkou oproti záchranným složkám, nelze očekávat, že s námi bude každý sympatizovat. Pokud někoho napravujete, tak ne každý má pochopení. Na druhé straně jsou zde i ti, kteří jsou rádi, když někdo dohlíží na chodníky bez aut, dodržování rychlosti v obci…, je toho samozřejmě více, včetně práce v oblasti prevence. Naše práce je nekonečný boj a další máme před sebou, nikdy asi nebudeme moci říci, že máme hotovo.

Přestože jsem se v úvodu nechtěl rozepisovat, co se podařilo, tak jednu velmi důležitou událost vám představím. Jedná se o letošní velkou novinku, pořízení nového (software IS MP Manager) informačního systému nové generace pro vedení agendy městské policie. Jde o moderní nástroj ke zvýšení efektivity a kvality výkonu strážníků. O uvedeném již informovala tisková zpráva na webu města, připomenu tedy jen to nejdůležitější. MP Manager obsahuje predikční modul pro předpovídání přestupků, trestných činů a událostí – jde o skutečnou predikci do budoucna, a to včetně teplotních map kriminality, které systém vytváří na základě práce strážníků. Všechno závisí na nasbírání nezbytných hodnot, abychom mohli plně program využívat. Někdy koncem roku bych rád veřejnosti představil první výsledky nového programu, který máme jako jedni z mála měst možnost využívat. Je to novinka na trhu, která se dále vyvíjí a nyní se nabízí i pro policii v zahraničí.

Co dodat závěrem, snad jen při příležitosti 20 let Městské policie Říčany popřát, aby naše město bylo tím nejbezpečnějším, a poděkovat strážníkům za dosavadní práci.

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena