Složitá oprava páteřní stoky A v Říčanech je z velké části hotová

30. 10. 2015

V lokalitě Kozinovy ulice poté vznikne relaxační zóna

Před rokem začala jedna ze zásadních investic města Říčany - druhá etapa rekonstrukce hlavní kanalizační stoky A. V lokalitě Pod Lihovarem, kde protékají odpadní vody z 60% území města, totiž docházelo k častým únikům odpadních vod do přírody. Nyní již došlo k opravě části splaškové kanalizace a části zpevnění úseku vodoteče. Od léta se také pracuje na dvou retenčních nádržích o celkovém objemu 450 m3. Rozsáhlá rekonstrukce potrvá do jara příštího roku. Po dokončení plánuje město v těchto místech vybudovat odpočinkový park.

První etapa rekonstrukce stoky A skončila v létě 2013. Zahrnovala výstavbu dvou odlehčovacích komor u křižovatky ulic 17. listopadu a Pod Lihovarem, které zabraňují přetékání odpadních vod do okolí. Minulý rok město odstartovalo druhou fázi oprav, kdy dochází k výstavbě kanalizačního řadu s větší kapacitou a velké retenční nádrže.

„Nyní je hotová rekonstrukce splaškové kanalizace v úseku od ulice Jelení po benzínovou pumpu „Beno“ včetně protlaku pod Říčanskou. V průběhu stavby došlo k odklonění toku pro realizaci kanalizace a opěrné zdi podél benzínové pumpy. Byly zaraženy štětovnicové stěny podél benzinové pumpy pro zpevnění svahu pro vybudování stoky směrem k retenčním nádržím a pro vznik betonové zdi, která má ochránit stávající svah,“ popisuje Monika Burešová z oddělení investic města.  

Mnohé také překvapí velká díra, která je v místě rekonstrukce. Provádí se zde totiž kopání jam do hloubky cca 5-6 m pro umístění budoucích odlehčovacích nádrží. Zemina z výkopu se však částečně vrátí zpět. „Jáma zcela zmizí po usazení a zakrytí nádrží zeminou. Nad terénem budou pouze čistící kanalizační šachty. K nádržím povede příjezdová cesta od ulice Kozinova pro jejich obsluhu,“ dodává Monika Burešová s tím, že dvě nádrže o celkovém objemu 450 m3 se budují od letošního léta. Na závěr dojde k úpravě terénu a zatravnění.

Stavební práce, které provádí společnost Porr a.s., běží bez komplikací a ve stanoveném časovém harmonogramu. Nyní je před dokončením projektu ve výši přes 30 milionů korun maximálně posledních 8 měsíců. Díky svižnému tempu se ale nejspíš skončí dříve.

Relaxační park

Vedení města chce po dokončení oprav kanalizace místo ještě zvelebit a otevřít veřejnosti. „Jde vlastně o širší centrum města, které tak nějak leží ladem. Pojďme zkusit do těchto míst dostat lidi, představuje vizi starosta Říčan Vladimír Kořen /Klidné město/: „Představte si park, stromy, zeleň a květiny, cestičky na in-line, vodní atrakce pro děti a hřiště pro pejsky.“

Louka mezi ulicí Kozinova a nákupní zónou je z hlediska územního plánu veřejnou zelení a vhodným místem pro vznik odpočinkového parku. Zastupitelé proto na říjnovém zasedání schválili záměr vybudování parkových úprav a relaxační zóny se zelení s odpočinkovými prvky a cestičkami a uvolnili cca 250 tisíc korun na zpracování projektu.

„Díky nové zeleni bude opticky a částečně hlukově odkloněna obytná zóna od komunikací a zóny veřejné vybavenosti,“ říká Monika Burešová.  

S realizací by se mohlo začít příští podzim. Náklady se odhadují na cca 9,5 milionů korun s tím, že celková cena se může změnit díky potřebám města či občanů, po vydání projektové dokumentace a především veřejnou soutěží na zhotovitele. Město hodlá s projektem soutěžit o podporu z evropských dotačních programů.

Adéla Ambrožová,

 tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena