Služba, která vám odlehčí

28. 3. 2014

Přicházíme s dalším článkem z řady informativních příspěvků, kterými vám chceme pomoci v komplikované rodinné situaci. Naše informace se tentokrát budou týkat odlehčovací služby terénní, kterou poskytuje obecně prospěšná společnost TŘI.

 

Téměř každý se v životě ocitne v situaci, kdy musí pečovat o člena rodiny, který se kvůli závažné nemoci či snížené soběstačnosti v důsledku vysokého věku nemůže sám o sebe postarat. Většina pečujících je tak postavena před problémy, které mnohdy zásadně ovlivňují jejich vlastní existenci. Může to být výkon zaměstnání nezbytný k zajištění existence vlastní i pečovaného, nebo vyčerpání, které je s péčí o nesoběstačnou osobu nevyhnutelně spojeno.

V takových situacích je možné využít právě odlehčovací službu terénní. O co se konkrétně jedná? Zkušené a léty prověřené pracovnice služby dojíždí do rodiny a pomáhají pečovat o člověka, který péči sám nezvládne, a jeho nejbližší přitom musí být v práci či jen potřebují načerpat sílu do další péče.

Paní Mrkáčková již tři roky pečuje o svou maminku, která byla ochromena mozkovou příhodou. I přes to, že se její stav pomalu zlepšuje, není schopna se o sebe postarat sama. Maminka s dcerou se mají velmi rády. „Péče o maminku je pro mne samozřejmostí. Musela jsem ale také chodit do práce, i když jen dopoledne, tři dny v týdnu. V tu dobu k nám jezdily pracovnice terénní odlehčovací služby. Moc mi pomohly a pomáhají doposud. Do práce již nechodím, ale sama bych péči vždy nezvládla,“ říká paní Mrkáčková.

To je jeden z mnoha příběhů lidí, kteří službu využívají a jsou díky ní schopni se s láskou postarat o své blízké, kteří každodenní péči a přítomnost pečující osoby potřebují.

Jak jsme již uvedli na začátku, poskytovatelem takové služby je obecně prospěšná společnost TŘI, o.p.s. Veškeré důležité informace o této službě naleznete na webových stránkách www.hospic-cercany.cz nebo u vedoucí sociálních služeb  na telefonním čísle 731 480 350 či emailové adrese  tumova@centrum-cercany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena