Smysluplné využití odpadu z domácností

4. 11. 2019

Říčanská radnice podporuje opatření ohledně smysluplného nakládání s odpadem z domácností. Během léta rozdala kompostéry do říčanských zahrad na organický odpad, po městě rozmístila osm popelnic na sběr použitých olejů a tuků. Nově také odložením nepoužívaného ošacení, obuvi a hraček do zelených kontejnerů můžete pomoci dětem z Klokánku.

Likvidujte přepálené oleje a tuky z domácností ekologicky

Použitý olej z domácností nezřídka končí v toaletách či dřezech domácností, popřípadě ve směsném odpadu. Olej v odpadním potrubí tuhne, zanáší jej a patří tak mezi nejodolnější nečistoty v kanalizacích, špatně ho snáší i příroda. Velice energeticky a finančně náročné je pro čistírny odpadních vod vyčistit kontaminovanou vodu. I použitý olej se však dá dále zpracovávat a využít. Radnice podpoří ekologickou likvidaci přepálených olejů a tuků z domácností rozmístěním sběrných nádob v osmi lokalitách města.

Nově budou moci občané Říčan přepálený rostlinný olej a tuk z domácností nechat ekologicky zlikvidovat, aniž by museli vážit cestu do sběrného dvora. Radnice uzavřela smlouvu na umístění osmi speciálních černých popelnic o objemu 240 l (viz seznam níže). Tyto popelnice budou uzamčeny a opatřeny kruhovým otvorem k vhazování lahví. Odběr použitých olejů a tuků sníží negativní dopady nejen na životní prostředí, ale hlavně na kanalizaci, kterou tuky zanáší. Čištění kanalizačního potrubí a vody poté, co tuk skončí ve dřezu či toaletě domácností, je pak nejen složité, ale i nákladné, navíc znečištění velmi komplikuje i provoz čistírny odpadních vod. Použité rostlinné oleje a ztužené tuky mohou lidé odkládat pouze v uzavřených plastových obalech, např. v PET lahvích. Nádoby nejsou určeny pro technické oleje ani maziva! Použitý rostlinný olej a tuk z domácností má po vyčištění a zbavení vody další využití, a to hlavně jako biopalivo. Uplatní se například i při výrobě mýdla, nebo v zemědělském průmyslu. Biologickou likvidaci použitého kuchyňského oleje zajišťuje pro město firma Černohlávek OIL.

 

Seznam stanovišť sběrných nádob:

l Na Kavčí skále

l U Olivovny

l Bezručova x Zeyerova

l Purkyňova 1562

l Melantrichova

l Komenského náměstí

l Plynární

l Halasova

 

Zelené kontejnery s klokanem pomáhají dětem

sto Říčany navázalo spolupráci s projektem KlokTex.cz, zaměřeným na podporu zařízení Fondu ohrožených dětí - Klokánek. Nově umístěné kontejnery jsou označeny logem Klokánka. Z každého kilogramu oděvů, spárované obuvi a hraček, které se do nich umístí, míří 1 Kč za kilogram přímo na transparentní účet FOD. KLOK.TEX přispěl na provoz Klokánků za minulý rok finanční částkou celkem 318 500 Kč, která díky pomoci občanů může dosáhnout letos ještě výše.

Nevyužité ošacení, obuv a hračky vhozené do kontejnerů s logem klokánka budou roztříděny. Nositelné ošacení a použitelné hračky jsou dle požadavků poskytovány jednotlivým Klokánkům. Nenositelné oblečení je používáno pro průmyslové zpracování. Společnost KOUTECKÝ poskytuje Klokánku i finanční pomoc, za každý takto sebraný kilogram 1 Kč. Kontejnery jsou vybaveny mechanizmem, patentovaným výrobcem proti neoprávněnému vniknutí a vandalismu s atestem TÜV, aby nedocházelo ke znečištění sběrného místa. Svoz probíhá 3x – 4x v týdnu a je udržován pořádek v bezprostředním okolí kontejneru. Na kontejneru je umístěno telefonní číslo NONSTOP linky pro zajištění např. mimořádného svozu.

 

Seznam stanovišť kontejnerů s logem Klokánka:

l Březinova 1650/1

l Jureček - Ke Koupališti

l Bezručova x Raisova

l Jažlovice – Na Návsi

l Pacov – U Rybníka

 

Podzimní svoz velkoobjemového odpadu

Město Říčany ve spolupráci se svozovou společností Marius Pedersen, a.s., připravuje mobilní svoz velkoobjemového odpadu z domácností, a to v jarním, letním a podzimním období. Přistavení kontejnerů bude probíhat za asistence Městské policie, která dohlédne na to, aby občané odevzdávali přiměřené množství odpadu. Pro další druhy odpadu, pro něž není velkoobjemový kontejner určen, je otevřen sběrný dvůr Na Fabiáně (přístup z Říčanské ulice).

PROVOZNÍ DOBA SBĚRNÉHO DVORA V ZIMNÍM OBDOBÍ (od 1. 11. do 31. 3.)

pondělí, středa, pátek: 12.00 – 16.00 hodin, sobota: 9.00 – 14.00 hodin

UPOZORNĚNÍ: v listopadu bude příjezd ke sběrnému dvoru možný pouze z ulice Březinova!! Příjezd od ulice Říčanská nebude z důvodu stavebních prací na příjezdové komunikaci možný.

V případě, že otevírací den ve sběrném dvoře připadne na den státního svátku či ostatní svátky, kdy je státem uznaný den pracovního klidu, bude sběrný dvůr uzavřen.

Mezi velkoobjemový odpad nepatří zahradní odpad (větve, ořezané dřeviny, posedaná tráva apod.), stavební suť, nebezpečný odpad (oleje, plechovky s barvami) a spotřebiče, které je možno odevzdat bezplatně na místo zpětného odběru k dalšímu využití.

Prosíme všechny obyvatele, aby nezaplňovali kontejner uvedeným odpadem a umožnili všem zájemcům odložit nadměrný odpad z domácností, zejména starším občanům, kteří mají omezenou možnost navštívit sběrný dvůr. Připomínáme, že v podmínkách našeho sběrného dvora nelze provádět dotřídění.

Předpokládaná doba setrvání velkoobjemových kontejnerů na jednotlivých stanovištích je dvě hodiny. V případě, že k naplnění kontejneru dojde v kratším čase, bude odvezen dříve, než je uvedeno v rozpise.

le připomínáme možnost přistavení velkoobjemových kontejnerů pro zájmové organizace, působící na území Říčan. Město na vyžádání zařídí bezplatné přistavení kontejneru a likvidaci odpadu. Kontakt: referent odpadového hospodářství Lukáš Váňa telefon: 323 618 130 nebo e-mail: lukas.vana@ricany.cz

 sto Říčany,
oddělení technické správy

 

Kontrola nakládání s odpady z podnikatelské činnosti

V příštích měsících mohou podnikatelé očekávat kontrolu z Odboru životního prostředí. Pracovníci státní správy a samosprávy budou kontrolovat nakládání s odpady z podnikatelské činnosti. Kontrola se zaměří na to, jakého druhu jsou produkované odpady a zda není využíváno neoprávněně systému zavedeného městem pro nakládání s komunálním odpadem. V případě, že chce podnikatelský subjekt využívat systému města pro odstraňování tříděných složek komunálních odpadů, dle § 17 odst. 4 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění, musí mít na odstranění těchto odpadů s městem uzavřenou písemnou smlouvu a zaplacen poplatek. Pokud původci odpadů tuto povinnost nesplňují a zneužívají systému města vyhazováním separovaného odpadu do nádob určených především občanům bez platné smlouvy s městem, dopouštějí se tak přestupku, za který lze dle § 66 odst. 1 a odst. 8 písm. a) zákona o odpadech uložit pokutu do 300 000 Kč.

Původce odpadu má možnost si objednat odvoz odpadu u jakékoliv svozové společnosti, nebo uzavřít smlouvu o využívání systému s městem Říčany. Na území Říčan působí například svozové společnosti Marius Pedersen a.s., FCC ČR, s.r.o. a Pražské služby a.s.

Michal Vrabec,

Odbor životního prostředí

Call centrum

Marius Pedersen a. s.

8:00 do 16:00 hod. 

Tel.: 493 647 701

E-mail: mpricany@mariuspedersen.cz

 

FCC Česká republika, s.r.o. – sídlo společnosti 

Ďáblická 791/89,

182 00 Praha 8

Tel.: 283 061 301

Fax: 283 911 110

 

Zákaznické centrum

Pražské služby, a.s. - Praha 10

Průmyslová 615/32, Praha 10

Tel.: 284 091 457, 284 091 458

Městský úřad Říčany / Odbor správy majetku

Lukáš Váňa, referent pro odpadové hospodářství

ID datové schránky: skjbfwd

Tel.:    323 618 130

Mob.: 602 675 369

E-mail: lukas.vana@ricany.cz

 

Ceník MěÚ odvozu separovaného odpadu (celkové množství za rok):

PAPÍR  399 Kč (do 100 kg) / 798 Kč
(do 200 kg) / 1 197 Kč (do 300 kg)

PLASTY  252 Kč (do 30 kg) / 504 Kč   (do 60 kg) / 756 Kč (do 90 kg)

SKLO  184 Kč (do 50 kg) / 368 Kč
(do 100 kg) / 551 Kč (do 150 kg)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena