Sokolské lípy...a nejen lípy

2. 5. 2014

V Říčanech je několik památných nebo i chráněných lip, sokolské k nim (zatím) nepatří. Sokolové určitě nebyli jediní, kdo lípu, strom vždy považovaný za český národní strom a symbol slovanské vzájemnosti, v našem městě zasadili.

V Sokolské ulici za budovou č. p. 395, ve které bylo v roce 1921 otevřeno pěkné moderní BIO SOKOL, roste lípa, kterou členové jednoty zasadili zcela jistě. Kino v roce 1950 takřka celé lehlo popelem, lípa skryta zrakům chodců mohutní do krásy a za pár let z ní bude stoletá dáma. Na druhé straně Sokolské ulice začali v roce 1930 sokolové za pomoci stavitele pana Větrovce a podle projektu pana Koška s úpravami terénu pro letní cvičiště. To bylo otevřeno po necelém roce a ve velice krátké době sokolové vysadili kolem dokola samé lípy. Letní cvičiště slouží dodnes a i lípy rok co rok voní a dávají potravu včelám v širokém okolí. Ano, je z nich na podzim i spousta listí, ale kdo by je za to přestal mít rád!

V dnešní ulici U Památné lípy na místě, kde prý stávala veliká stará lípa, vysadili z kraje devadesátých let sokolové z podnětu členky Karly Stupecké pod vedením tehdejšího starosty Sokola Ing. Petra Kubeše mladou lipku. Snad se jí také bude dařit a připojí se tak k sokolským lípám v našem městě.

A proč je v nadpisu uvedeno „nejen lípy“? Jistě znáte Alej Říčaňáků. Před pár měsíci tam sokolské seniorky O.Kasjaněnková, M.Ptáčková a J.Tůmová spolu se sokolskými ratolestmi Jany Slámové vysadily pěknou hruštičku!

Drobnost na závěr. Jistě víte, že „...erb pánů z Říčan tvoří červený štít a na něm tři lipové (neb těmto velice podobné) lístky...“ . To se dočtete v nově vydané pěkné publikaci „Město Říčany v minulosti i přítomnosti“, autor Gustav Trnka, nebo i v knize „Kapitoly z dějin Říčan“.

 

     

                                                                                                               J.Tůmová

                                                                                          T.J. Sokol Říčany a Radošovice

                                                                                                         

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena