Společně pro lepší parkování

27. 10. 2016

V Říčanech se velmi živě diskutuje o městském systému parkování. Počet automobilů v ulicích výrazně roste. Letos už je registrovaných 7 300 automobilů a prognóza pro rok 2025 je cca 10 000 aut!

Problémové zóny jsou náměstí, okolí nádraží a ulice u nemocnice.

Nejen milionová metropole Praha řeší tvrdý oříšek parkování, tento problém se postupně přesouvá za její hranice, tedy i k nám do Říčan. Ze situace v Praze plynou i poučení pro menší města. Odborná studie, kterou si město Říčany nechalo vypracovat společností City Parking Group, s.r.o, která vyhrála výběrové řízení, byla představena veřejnosti dne 10. 10. 2016. Velký zájem říčanské veřejnosti o projednávání svědčil o důležitosti tématu. Představení koncepce parkování si přišlo poslechnout kolem dvou set padesáti občanů a mnozí se zapojili do čilé diskuze. Jak uvedl starosta Vladimír Kořen, který diskuzi moderoval: „Máme v Říčanech problém s parkováním a společně musíme najít řešení. Chceme znát vaše názory.“

Nutnost řešit parkovací systém komplexně vychází z potřeby zajistit bezpečnost v našich ulicích. Václav Řezáč, velitel Městské policie, k tomu uvedl: „Jen v letošním roce udělila Městská policie 2 049 pokut za přestupky dle zákona o silničním provozu za stání a zastavení“. Dalším z nejčastějších přestupků je nezachování dostatečné šířky jízdního pruhu. Cílem nové koncepce mělo být zajištění parkovacích míst pro rezidenty, zvýšení obrátkovosti parkovacích stání v centru a v neposlední řadě i posílení kultury veřejného prostoru.

„Myslím, že zpráva z veřejného jednání byla jednoznačná. Nejdříve zlegalizovat parkovací místa, kde nyní řidiči parkují v rozporu se zákonem. A to třeba jednosměrkami,“ uvedl starosta Vladimír Kořen. Zavedení jednosměrných ulic, které by přineslo přibližně 150 nových míst, mělo jednoznačně kladnou odezvu diskutujících. Na základě jejich podnětu budou prověřeny i další ulice. Podle předložené studie splňují zákonné parametry tyto ulice: U Kina, U Mostu, Družstevní, Jaselská, Alšova, Žižkova, Vrchlického a náměstí Komenského. Navýšení kapacit lze i metodou „zóna TEMPO 30“. Jedná se o úspornou jednopruhovou obousměrnou komunikaci s parkovacím pruhem, omezenou rychlostí a zpomalovacími prahy. Vytipovány byly ulice Domažlická, Nová a Sadová. Toto opatření počítá s 50 místy navíc. Zkapacitnění stávajících parkovacích ploch a vybudování nových ploch v lokalitách Olivova, Široká, Komenského náměstí, Mánesova, Politických vězňů a Bezručova předpokládá nárůst zhruba o 200 nových míst. Vybudování parkovacího domu u nádraží by ulevilo ulicím, kde si lidé dojíždějící do zaměstnání vlakem nechávají auta po celý den. Jak však uvedla odbornice ze společnosti, která studii zpracovala, Barbora Baladová, výstavba parkovacího domu musí jít ruku v ruce s regulací parkování: „Máme zkušenosti z jiných měst, kde drahé parkovací domy zainvestovali a ty pak zůstaly nevyužité, neboť se nejednalo o komplex opatření.“

Na závěr byl představen systém parkovacích zón na zelenou kartu. „Nechceme z místních tahat peníze, jde o návrh, na kterém se s vámi chceme dohodnout, ne rozhodnout bez vás“, zdůraznil starosta. Zóny vyznačené tmavě zelenou barvou by vyhrazovaly místa pro rezidenty a cena karty by pro jednu fyzickou osobu byla 200 Kč/rok, což je v podstatě režijní náklad. Parkování pro druhé vozidlo této fyzické osoby by bylo zpoplatněno 3000 Kč za rok. Kdo je rezident? Občan nebo podnikatel s trvalým bydlištěm či firmou v místě regulace. Světle zelená karta Říčaňáka v navržené hodnotě 500 korun na rok by opravňovala k parkování ve světlezelené zóně zdarma všechny obyvatele Říčan s trvalým pobytem. Dále by vznikla zpoplatněná parkoviště pro dlouhodobé placené stání (žlutá), střednědobé (oranžová) a krátkodobé placené stání max. na 3 hodiny (červená).

Pro říčanské nerezidenty by byly zavedeny abonentní parkovací karty v hodnotě 8000 ročně. I když zazněly hlasy, které zóny podporovaly, většina diskutujících byla proti jejich zavedení. Zazněly také návrhy na zavedení parkovacích hodin nebo požadavky na zajištění parkování pro návštěvy nebo řemeslníky. Pro potřeby zaměstnanců úřadů, obchodů a služeb dojíždějících do práce vozem jsou v plánu i bezplatná záchytná parkoviště mimo centrum v lokalitě Březinova, Wolkerova, Podhrázská a Na Obci. Jaké jsou vaše argumenty a náměty? Zašlete nám je do konce listopadu na adresu parkovani@ricany.cz.

Podrobné informace naleznete na webu města http://info.ricany.cz/mesto/parkovaci-systém.

Kateřina Lauerová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena