Spolek Vesmír Říčany, z.s.

19. 8. 2015

Čechové pod Luží 2015

Byl horký den na začátku července. Čtyři slovanské rody pod vedením Praotce Čecha se trmácely po úpatí hory Říp, překvapivě totožné s horou Luž. Slunce pálilo jako šílené, když vystoupily na vrchol a zřely krásnou zalesněnou krajinu. Tu Praotec prohlásil za zemi zaslíbenou, kde bude moci nový národ Čechů žít v hojnosti a bezpečí. Pak Češi sestoupili do údolí, kde zbudovali svou novou vesnici.

Tak začal náš letošní tábor. Děti se divily, že jim autobus nezastavil tam kde vždycky a že musí vystoupit opravdu až na vrchol hory. Nejvíce je překvapilo, když přišly do tábora, kde žádné stany nestály. Ale děti se k tomu postavily čelem a navzdory vysokým teplotám vyrostlo naše hradiště překvapivě rychle.

Děti se tedy přemístily do doby bájných počátků českého národa. Seznámily se se známými postavami Jiráskových Starých pověstí českých a způsobem života raného slovanského osídlení. Pomohly Bivojovi ulovit divokého kance a nalézt manžela pro kněžnu Libuši. V dívčí válce se utkali stateční chlapci a vychytralé dívky. Nezůstali jsme pouze u prastarých mýtů. Děti podnikly noční výpravu za lvem krále Bruncvík a navštívily kouzelníka Žita. Nakonec se vydaly k tajemnému Blaníku, kde byly svědky velké bitvy Blanických rytířů a prohnaných Braniborů, kteří nový český národ celou dobu ohrožovali.

Vedle dobrodružství po boku bájných postav se děti seznámily s divy ptačího světa s profesionálním ornitologem doslova na dosah ruky. Poznaly krásu nedalekého zámku Lemberk. A na závěr celotáborové hry zhlédly ohnivou show a přehlídku středověkého boje Blanických rytířů.

Letošní tábor se tedy vydařil, přestože nás sužovaly extrémní výkyvy počasí. Chtěl bych jménem vedoucích poděkovat všem, kteří se na přípravě a chodu tábora podíleli, především báječným dětem. A v neposlední řadě i městu Říčany za poskytnutí grantu na tuto akci. Jako vždy doufám, že to příští rok zvládneme stejně dobře, ne-li lépe.

                                                                                                Za Vesmír Říčany, z. s.,

                                                                           Václav Skořepa

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena