Srdce s láskou darované

24. 8. 2023

„Každý má svoji zemi, město, místo, kde žije. Má tam rodinu a kamarády...“ Tak začínají děti ze třídy Zajíčků MŠ Čtyřlístek vyprávět svůj příběh Zaječího plácku. Malého kousíčku našeho města, který budují a starají se o něj. Plácku, který se stal jednou z mnoha krásných příležitostí pro mezigenerační spolupráci s babičkami a dědečky z Domova Pod Kavčí Skálou.

I když plácek není dokonalý, máme ho rádi a je pro nás velmi důležitý. Děti i senioři zde mají možnost ukázat, co všechno dokáží, když spojí svoje síly a spolupracují. Učí se překonávat překážky, vzájemně se motivují a předávají si zkušenosti. Zanedbaný prostor se tak postupně mění v příjemné místo se spoustou květin.

Příběh Zaječího plácku byl v rámci celostátního projektu pro dětské týmy Srdce s láskou darované oceněn Zvláštní cenou ministra práce a sociálních věcí za rozvoj mezigenerační spolupráce a solidarity.  29. 5. 2023 třída Zajíčků svůj projekt prezentovala v Poslanecké sněmovně PČR a zúčastnila se slavnostního vyhlášení. Ocenění jsme převzali z rukou ministra práce a sociálních věcí pana Mariana Jurečky. Jako čestné hosty jsme měli možnost si pozvat i zástupce seniorů z DPKS. I když nejstaršího a nejmladšího účastníka naší výpravy dělilo 92 let života, dokázali jsme si to pořádně užít a skvěle reprezentovat. Nezůstali jsme nic dlužni našemu heslu: Tanči, zpívej, pomáhej a společně jsme roztančili Poslaneckou sněmovnu.

Tím ale příběh našeho Zaječího plácku určitě nekončí. Máme spoustu nápadů a plánů, jak dělat lidem kolem nás radost. Těší nás, že se Zaječí parta rozrůstá. Společné prožitky a přátelství nás pojí i se školáky a jejich rodiči, kteří s námi stále spolupracují. Díky nim začal letos na plácku vznikat plůtek přátelství školáků.

Děkujeme našim babičkám a dědečkům z DPKS za jejich životní moudrost a nadhled, které nám s láskou předávají. Za nadšení, s jakým se pod vedením ergoterapeutky Verunky Šmejdové zapojují do našich aktivit a projektů. Dík patří všem rodičům dětí za podporu, pomoc i za to, jak báječné děti mají.

Jana Michaličková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena