Starosta partnerského města Opatówek navštívil Říčany

30. 9. 2016

Na konci srpna zavítali do Říčan zástupci polského partnerského města Opatówek. Vzájemná spolupráce obou měst odstartovala letos v dubnu, kdy naopak navštívil polské městečko říčanský starosta.

Cílem setkání byl podpis dohody o spolupráci, která upevní vzájemné přátelské vztahy, bude rozvíjet všestrannou spolupráci v oblasti poznávání kultur a historie národa, posílí ekonomické vazby, kontakty mezi školami, vědeckými institucemi a sportovními organizacemi a také je důležitá pro návazné projekty v rámci Interregu - programu na podporu spolupráce mezi regiony v rámci EU.

Slavnostní podpis dohody o partnerství mezi Říčany a Opatówkem. V prostoru hradní zahrady ji podepsal starosta Vladimír Kořen a jeho polský protějšek Sebastian Wardecki.

 

Půjde o výměnu školáků, rybářů, hasičů nebo společné kulturní projekty. Města mají hodně společného a třeba dohoda přinese i dobrý tip na výlet do oblasti nejstaršího osídlení v Polsku přímo na jantarové stezce.

 

 

Po podpisu následovala prohlídka Didaktického centra geologie s ředitelem Muzea Říčany Jakubem Halašem.

 

 

Druhý den strávila polská delegace na prohlídce Prahy. Po ni následovala návštěva Botanického ústavu v Průhonicích. Výsledkem je další spolupráce mezi Botanickým ústavem a Střední zahradnickou školou v Opatówku.

 

Sobotní večer strávili polští kolegové na jazzovém koncertě kapely Sax&Rhythm a za příjemné atmosféry Benátské noci na Jurečku.

 

Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena