Starostenský report COVID - 19 v Říčanech, květen 2020

3. 5. 2020

 

Máme za sebou dva měsíce přísných opatření, která měla za cíl zabránit řetězovému šíření nemoci COVID-19. Podařilo se! S odstupem času můžeme říct, že jsme úspěšně prošli první zatěžkávací zkouškou. Na Říčansku nevznikla žádná významnější skupinová nákaza. Přímo v Říčanech hygienici zaznamenali méně než deset případů a v okolí zhruba další dvě desítky. To, že nepropukla epidemie jako v jiných zemích či oblastech, je především váš úspěch. Rozhoduje disciplína, odpovědnost, hygiena i ohleduplnost. Hluboce vám děkuji a děkuji také za soudržnost a vzájemnou pomoc.

Neznamená to, že koronavirus nepřinesl do Říčan smutek. I v říčanské nemocnici zemřel pacient s touto nemocí, celou republikou ale otřásl především příběh zdravotní sestry z Thomayerovy nemocnice, která v Říčanech žila se svou rodinou. Zažili jsme i několik napjatých chvilek, kdy se nákaza objevila u pěti lidí, kteří pečují o seniory na Říčansku. Naštěstí přistupovali ke své práci velmi odpovědně a své klienty chránili. Naprosto příkladnou formu ochrany klientů zvolili v Domě seniorů kardinála Berana v Mukařově, kde se s klienty personál uzavřel a již téměř dva měsíce jsou v karanténě. Město Říčany a jeho krizový štáb se snažili zabezpečit ochranné pomůcky, dezinfekci nebo třeba psychologickou vzpruhu právě seniorům v těchto zařízeních.

Zcela zásadní byla rychlá vlna pomoci vás občanů i firem. Seniorům, ale i třeba prodavačkám jste pomohli zabezpečit zejména bavlněné roušky – distribucí přes městskou policii jich prošlo bezmála 6000. Děkujeme vám, městu a jeho lidem jste pomohli rychlostí, kvalitou i finančně. Postupem času už město může nakoupit bavlněné i jednorázové roušky do zásoby od krejčovských a distribučních firem za ceny, které nejsou spekulativní. Občanům i organizacím jsme nabídli tisíce litrů dezinfekce. Skvělou práci v tomto ohledu odvedl krizový manažer města Jiří Skočdopole. Bezesporu vás zajímá přehled nákupů v době nouzového stavu. Město nakoupilo tyto prostředky:

Nyní se opatření rozvolňují. Nicméně do chvíle, kdy píši tento report, není známa detailní podoba a vydaná nařízení si občas protiřečí. Navíc se každý den situace mění.

Pro mě osobně je zásadní zařazení nemoci COVID 19 na seznam nemocí, u kterých se jejich šíření, a to i z nedbalosti, považuje za trestný čin. I z tohoto důvodu město vystupuje z hlediska otevírání kupříkladu dětských hřišť, sportovišť či školek zdrženlivě a odpovědně. Samozřejmě připravujeme plán otevření školských zařízení, komunikujeme s učiteli a vše probereme také s rodiči. Plán zveřejníme, až bude mít jednoznačnou a důkladně připravenou podobu.

Nouzový stav stále platí. Potenciál šíření viru COVID-19 i následky onemocnění se nemění. V zemích nebo spíše oblastech, kde vir podcenili, dnes umírají desetitisíce lidí. Buďme proto stále opatrní a ohleduplní. Udržujme sociální odstup, užívejme ochranné roušky a dbejme na zvýšenou hygienu. Vím, že už je velká část veřejnosti unavená a ráda by vrátila vše do starých časů – jenže právě koronavirus odhalil zranitelnost naší civilizace. Mějme nadhled a rozvážnost. Nejde o mor, ale ani o chřipku.

Vladimír Kořen,

starosta města

 

150ks     Respirátor třídy ffp1                                3.600,- Kč     (cena za kus 24,- Kč vč. DPH)

500ks     Respirátor třídy ffp2                              60.500,- Kč     (cena za kus 121,- Kč vč. DPH)

200ks     Respirátor třídy ffp2                              23.800,- Kč     (cena za kus 119,- Kč vč. DPH)

1000ks   Respirátor třídy ffp2                               80.000,- Kč     (cena za kus 80,- Kč vč. DPH)

100ks     Respirátor třídy ffp3                               20.900,- Kč    (cena za kus 209,- Kč vč. DPH)

2000ks   Zdravotní roušky                                     46.000,- Kč    (cena za kus 23,- Kč vč. DPH)

600ks     Bavlněné roušky vícevrstvé                      53.400,- Kč    (cena za kus 89,- Kč vč. DPH)

1000ks   Bavlněné roušky vícevrstvé                      96.000,- Kč     (cena za kus 96,- Kč vč. DPH)

50ks       Obličejové štíty, náhradní sklo                  4.500,- Kč     (cena za kus 90,- Kč vč. DPH)

50ks       Obličejové štíty                                        6.750,- Kč     (cena za kus 135,- Kč vč. DPH)

12ks       Ochranné přepážky plast                         25.188,- Kč     (cena za kus 2099,- Kč vč. DPH)

3500l     Desinfekce AntiCOVID                              94.500,- Kč     (cena za litr 27,- Kč vč. DPH)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena