Šťastná středa v Zastupitelstvu

1. 3. 2019

Tomáš Krebs, zastupitel (STAN)

Vážení občané, začínáme nový pravidelně nepravidelný seriál „Šťastná středa v Zastupitelstvu“. Podobnost s oblíbeným pořadem Šťastné pondělí Jindřicha Šídla v televizi Seznam není náhodná. Děkujeme za inspiraci, Jindřichu. Ze zasedání Zastupitelstva vám tak budeme přinášet i svůj komentář tamního dění, své názory, polemiky.

Středa 13. února byla obzvláště šťastná. Jako obvykle jsme se sešli v zasedací místnosti. Jako obvykle jsme se s téměř všemi zastupiteli slušně pozdravili a podali si ruce. A jako obvykle se najde někdo, kdo vás již od voleb nepozdraví. Celkově ale již emoce po volbách utichají a začíná se spolupracovat bez ohledu na partaj.

Na prvním Zastupitelstvu jsme požádali o funkční online přenos ze zasedání a jsme rádi, že již funguje na YouTube. Mnohdy je zasedání nudné, ale doporučuji si vždy přečíst program jednání. Možná i vy narazíte na projekty zásadně ovlivňující život ve svém okolí. Dále se zasadíme o zveřejňování podkladů pro jednání zastupitelstva na webu města. Veřejná kontrola je správná a přispívá k vzájemné důvěře mezi volenými zástupci a občany.

Byla schválena úprava rozpočtu města na rok 2019. Rozpočet v roce 2018 skončil velkým přebytkem, což je skvělé. Nově byly schváleny výdaje v celkové výši 44,8 mil. Kč. Největší část na projekt oživení Marvánku 13,7 mil. Kč a odbahnění rybníka Rozpakov za 10 mil. Kč. To jsme podpořili, město si zaslouží kromě Jurečku druhý kvalitní volnočasový areál v přírodě.

Podpořili jsme investiční záměr na vybudování vodovodu v lokalitě Ryba (před Thomayerkou, aby nejenom ryba, ale především lidé z této oblasti nezůstali na suchu). Byla odmítnuta dotace 25 mil. Kč na plánované komunitní centrum na Komenského náměstí. Rozpočet na projekt byl odhadnut na 85 mil. Kč a město by muselo doplatit dalších 60 mil. Kč. Jsme rádi, že tím padá plánovaná výstavba, která by znamenala po stavbě nové školy další velkou zátěž pro tuto oblast.

Byla předložena územní studie na Pomezní, jejíž součástí je návrh koupaliště na volném poli naproti Kavčí skále. Do poloviny roku má být předložena prověřovací studie a investiční záměr. Na Kavčí skále jsem bydlel 16 let a tvrdím, že se jedná o invazivní projekt, který by výrazně zhoršil kvalitu života v dané lokalitě. Naši bohové musejí být šílení. O realizaci koupaliště bude rozhodovat především váš názor, zajímejte se.

Máte-li něco na nás, pište na stanricany@seznam.cz, jinak zase příště.

Tomáš Krebs, 

zastupitel (STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena