Stolní tenisté hráli za oceánem

26. 11. 2022

V letošní sezóně máme v soutěžích dospělých dohromady sedm družstev. Pokud se porovnáme s dalšími kluby ve Středočeském kraji, tak velikostně a i výsledkově patříme ke špičce v regionu. „Áčko“ je po dlouhé době zpět ve třetí lize a nevede si vůbec špatně. Před polovinou sezóny jsme uprostřed tabulky, kdy jsme například vyhráli s dosud neporaženým Hradcem Králové. Jinak jde o velmi vyrovnanou soutěž a dokázali jsme, že můžeme hrát s každým. „Béčko“ v rámci krajského přeboru druhé třídy atakuje pozice o play-off na možnost postupu výše. V okresních soutěžích máme také široké zastoupení od C do G a jsme rádi, že mládež zde může sbírat zkušenosti.

Každoročně se snažíme v rámci klubu stolního tenisu absolvovat přátelský zápas v zahraničí. Letošní pozvánka z mexického Cancúnu byla zatím největší výzvou. Již od května jsme plánovali program, abychom v říjnu vyrazili nejen za zápasem, ale také podívat se po okolí, tedy na poloostrov Yucatan u Karibského moře. Ovšem v létě nás citelně zasáhla zpráva, že se srdce zastavilo našemu dlouholetému členovi Karlu Šancovi. Přitom on se tak těšil a vždy si naše zahraniční zájezdy užíval. I tak doufám, že sledoval naši skupinu devíti hráčů odněkud shora, když jsme na konci října vyrazili přes oceán do Karibiku. Přivítalo nás teplé počasí a hned druhý den po příletu byl na programu přátelský zápas v tréninkovém středisku v Cancúnu.

Toto město má již téměř milion obyvatel a my jsme netušili, jaká bude úroveň místních hráčů. Když jsme viděli u přípravy zápasu samotný trénink domácích, bylo jasné, že nepůjde o nic jednoduchého. Výběr nejlepších hráčů z tohoto velkoměsta byl skutečně nad naše síly. V rámci utkání nastoupila proti sobě A i B mužstva na každé straně. V celkové bilanci nakonec domácí zvítězili 16:8 a potvrdili kvalitu jejich mladých hráčů. Určitě jsme byli rádi za tuto zkušenost a ověřili jsme si, že porazit Mexičana není až tak jednoduché.

Další dny jsme věnovali poznávání okolí, včetně architektury původních obyvatel Mexika, jako jsou například pyramidy. Také byla možnost zajet do džungle a koupání v přírodním kanálu mezi jezery Sian Kaan. Co jen tak není ve světě k vidění, jsou jeskyně, tzv. cenoty (vstupy do jeskynních systémů), kde je možnost koupání, protože teplota vody to zde umožňuje (je částečně propojena s mořem). Také jezero Bacalar stojí za návštěvu pro svoji průzračnou vodu, stejně tak pěkné pláže u moře v Tulumu nebo Akumalu. Obrovskou výhodou byl průvodce Zděněk Dušek, který má z této lokality velké zkušenosti.

 

Vratislav Valenta

TTC Říčany v rámci TJ Tourist z.s.

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena