Stolní tenisté navštívili Opatowek

31. 5. 2023

Nejprve bych rád zhodnotil právě skončenou sezónu říčanských stolních tenistů. V soutěžích mužů jsme byli jako nováček ve 3. lize velmi úspěšní, když se nám podařilo umístit na 2. místě, těsně za postupovými branami. Lídrem této soutěže byl říčanský David Jícha, který měl ve své bilanci vítěznou úspěšnost 97 % (pouhé dvě porážky za sezónu). To neuniklo ligovým skautům a reálně hrozí jeho přestup do pražské Sparty. Nicméně v celkovém hodnocení se místní tým stal nejlepším ve Středočeském kraji, včetně první příčky v krajském žebříčku. Následně tým C vyhrál nejvyšší okresní soutěž a připojí se do kraje k týmu B. V dalších družstvech mezi dospělými nastupuje také mládež, aby sbírala cenné zkušenosti. Jejich výsledky na okresních a krajských turnajích jsou také příslibem k dalšímu posunu.

Na začátku května jsme využili pozvání k přátelskému zápasu a setkání od partnerského města Říčan, a to od polského Opatówku. Se zahraničními kluby spolupracujeme již tradičně a tentokrát jsme vyrazili autobusem s výběrem dospělých i mládeže. Opatówek je směrem na Wrocław a dále do vnitrozemí, sousedí s městem Kalisz. Bylo znát, že místní tým hraje zatím stolní tenis na rekreační úrovni, zkrátka ještě není přihlášen do soutěží. To samozřejmě bylo znát a pro ně to byl poměrně krutý výsledek v poměru 1 : 29 na zápasy (čtyřhry i dvouhry). Domácí byli rádi za zkušenost, jaké to je hrát proti závodnímu klubu. V „olympijské“ hale byla velmi přátelská atmosféra a domácí ukázali svoji pohostinnost. Měli jsme možnost pohovořit o trendech ve sportu a o mládeži. Pamětní medaile a dárečky nám předával sám starosta Sebastian Wardęcki a ředitelka ZŠ paní Izabela Dubanowicz. Také nás potěšila ukázka z historie a kultury v místní knihovně. Na druhý den byla v plánu prohlídka sousedního Kalisze, kde byla připravena paní průvodkyně. Skutečně zde na vás dýchne kus historie, včetně zmínky Přemysla Otakara II. u seznamu panovníků, a dále pěkně zpracované historické legendy.

Programy s partnerskými městy mohu jen doporučit. Máme tu výhodu, že stolní tenis hrají ve všech partnerských městech města Říčan. Hodně vzpomínáme na Borken, Whitstable, Albertslund, Mölndal ale i Dainville. Poslední „do sbírky“ nám chybí Grabow, takže jasný plán na příští rok. V Opatówku hrají také fotbal a mají družstvo taekwonda, což může být námět na spolupráci.

Závěrem bychom rádi poděkovali Městu Říčany za podporu partnerských programů, které spojují lidi, slouží k poznávání a výměně zkušeností.

Vratislav Valenta
TTC Říčany v rámci TJ Tourist z.s.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena