Stolní tenisté v Mölndalu

30. 8. 2019

TTC Říčany v rámci TJ Tourist

Švédské město Mölndal patří mezi sdružení partnerských měst, stejně jako Říčany. Nachází se těsně vedle druhého největšího města ve Švédsku – Göteborgu. Ono pokud člověk jede tramvají mezi těmito městy, těžko lze poznat hranice. Rádi bychom se s vámi podělili o zkušenost a zážitky z naší návštěvy a ze zápasu ve stolním tenise, který se konal na konci května.

Nejprve ovšem krátké okénko do historie. Göteborg leží na západním pobřeží Švédska u zálivu Kattegat a v současné době slaví 400 let výročí založení, které inicioval král Karel IX. v místech pevnosti Alvesborg, u řeky Göta. Samotný Mölndal byl již v 18. století průmyslovým městečkem. Využíval velkého spádu místní říčky (rozdíl hladin 45 m) k pohonu strojů pomocí vodních kol v textilním a papírenském průmyslu. Dnes dochází k renovaci této průmyslové zóny na obchodní a rezidenční plochy.

Právě část historie a současný stav nám ukázali místní hostitelé, kterým musíme poděkovat. Zajímavá byla také návštěva muzea, které je více zaměřeno na cyklistiku a starší nábytek.

Nyní již ke stolnímu tenisu. Kvůli omezené kapacitě sportovní haly v Mölndalu jsme museli hrát v sousedním Askimu. Celkem jsme sehráli 30 zápasů včetně čtyřher s družstvy A, B a C na každé straně. Domácí nasadili své nejlepší hráče oproti našemu výběru, který byl složen od mládeže až po starší ročníky. Zpestřením bylo setkání s českým hráčem, který do Švédska emigroval v roce 1966 v jeho 16 letech. Domácí měli také na soupisce Mistra světa veteránů nad 80 let.

Přes vyrovnané zápasy měli místní hráči vyšší kvalitu, a tak se konečné skóre zastavilo až na výrazných 23:7. Jediné naše A-mužstvo těsně podlehlo 4:6, když bylo kousek od remízy. I tak to byl velmi dobrý zážitek a odvážíme si upomínkový pohár. Na příští rok již jednáme o přátelském utkání s dalším partnerským městem Opatowek (Polsko). Děkujeme městu Říčany za to, že finančně podporuje tyto mezinárodní akce.

Vratislav Valenta, TTC Říčany v rámci TJ Tourist

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena